Začepljen odvod u kuhinji i kupaonici – što učiniti

Često nam se dogodi da smo nemarni i da ne pazimo što sve ulijevamo u odvod u kuhinji i kupaonici. Razni ostaci hrane, masnoće i kose, najčešći su uzroci začepljenog odvoda. Što u tim situacijama možemo učiniti? Prije nego što pozovete majstora i izdvojite puno novca za odčepljivanje odvoda, pročitajte nekoliko savjeta uz pomoć kojih ćete brzo, lako i učinkovito sami odštopati začepljen odvod.

Kako spriječiti zaštopavanje odvoda

U slučaju da želite djelovati preventivno i spriječiti začepljivanje odvoda, ulijte četiri velike žlice bilo kojeg sredstva za pranje posuđa u odvod i ostavite da djeluje deset do petnaest minuta. Nakon toga, odvod isperite kipućom vodom koju ste prethodno zakuhali u kuhalu za vodu. Ako želite spriječiti tvrdokorno začepljenje, odvod je potrebno održavati ovako dva do tri puta godišnje. Zaista se ne radi o nekom teškom procesu, a može vam uštedjeti vrijeme i novac.

Kako odštopati začepljen odvod

Začepljen odvod
Foto: Shutterstock

Ako vam se odvod već začepio, trebat ćete posegnuti za nešto jačim sredstvima. Uzmite vlažnu krpu i njome potpuno zatvorite preljev umivaonika ili sudopera. Nakon toga uz gumu za odštopavanje pokušajte odštopati otvor. Pritisak u cijevi dovest će do odštopavanja. Bit će potrebno malo truda, ali ovo je vjerojatno najefikasnije rješenje kada nastane ovakav problem.

Ako ste primijetili da se do mrežice odvoda skupila kosa koja uzrokuje začepljenje, jednostavno uklonite mrežicu i otklonite nakupljenu kosu.

Neugodan miris iz odvoda

Ponekad se u cijevima mogu nakupiti neugodni mirisi. Obično se nakupljaju kada se odvod duže ne koristi. U tom slučaju, uzmite jednu litru kipuće vode i tri žlice sode bikarbone te mješavinu ulijte u odvod.

Provjeravajte redovito odvod jer u slučaju i najmanje zaštopanosti, važno je djelovati odmah kako se situacija ne bi pogoršala. Daljnjim nakupljanjem masnoća, kose ili hrane, može doći do ozbiljnih problema i tada ćete cijeli posao trebati prepustiti profesionalcima.

Autor: M.L., Foto: digitalreflections/Shutterstock

Source: savjetnica.com

Dario Josipovic

Learn More →

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)