Medicinski fakultet u Zagrebu dobio 377 mil. kuna iz fondova EU za obnovu od potresa

Medicinski fakultet u Zagrebu dobio je 377 milijuna kuna sredstava za sanaciju svih pet objekata, što je nakon Pelješkog mosta drugi najveći kapitalni projekt u Hrvatskoj čija su sredstva osigurana iz EU-ovih fondova, priopćeno je u srijedu s Fakulteta.

Dva potresa ostavila su na Medicinskom fakultetu velika oštećenja, zbog čega se nastava nije mogla odvijati na Šalati, u Školi Narodnog zdravlja Andrije Štampara, kao i samoj zgradi Medicinskog fakulteta, navodi se u priopćenju.

Sredstva su dodijeljena na Pozivu na dodjelu bespovratnih sredstava – Obnova infrastrukture i opreme u području obrazovanja oštećene potresom.

Najprije je obnovljena Škola Narodnog zdravlja Andrija Štampar, sada je na red došla cjelovita obnove Šalate 3, koja uključuje hitnu sanacije Zavoda za histologiju, Zavoda za kemiju, Zavoda za biologiju i Zavoda za fiziologiju.

Također, u fazi pripreme sanacije je i sam dekanat Medicinskog fakulteta Zagreb, koja kreće u siječnju 2023. godine. Iznos ugovora je 215 milijuna kuna s PDV-om, a planirano trajanje radova je 12 mjeseci od uvođenja u posao, a to je siječanj 2023.

Proces obnove očekuje velike organizacijske promjene, jer sve zgrade koje će se obnavljati trebaju biti ispražnjene, rekao je dekan u prethodnom mandatu (2015. – 2021.) Marijan Klarica.

Bez obzira na zadnje dvije godine, studij se odvija neometano, a interes je i dalje vrlo dobar. Mi smo u vrlo značajnoj tranziciji koja će trajati oko dvije godine, kazao je Klarica.

Source: 24sata.hr

Dario Josipovic

Learn More →

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)