Znanstvenici u SAD-u fuzijom uspjeli proizvesti više energije od uloženog? Ovo je prekretnica

Američki znanstvenici istraživačkog centra Lawrence Livermore National Laboratory fuzijom su uspjeli proizvesti više energije nego što su je uložili, pokazuju prvi rezultati pokusa koji može biti prekretnica u načinu na koji dolazimo do energije.

Problematikom nuklearne fuzije i načina na koji bi bilo moguće osloboditi višak energije u odnosu na uloženo znanstvenici se bave od 1950-ih godina, a ovi rezultati, ukoliko budu potvrđeni, imat će povijesni značaj.

Radi se o tzv. incercijalnoj fuziji, koja obuhvaća bombardiranje sićušne kuglice vodikove plazme laserom u nastojanju da se dobije čist, siguran i praktički nepresušan izvor energije. Znanstvenici su u eksperimentu tako uspjeli osloboditi čak 2,5 MJ energije, a za njegovo provođenje utrošili su manje – 2,1 MJ energije, piše Guardian.

– Doseg ovakvog uspjeha je neupitan i nije pretjerivanje. Eksperiment nedvojbeno pokazuje da fizika laserske fuzije funkcionira – navodi dr. Robbie Scott za navedeni portal, koji je samo jedan od zaslužnih za ovog istraživanja.

Dr. Tadić: Ovo je dobra vijest, no treba pričekati potpune rezultate

Dr. sc. Tonči Tadić, voditelj hrvatskih fuzijskih aktivnosti u sklopu konzorcija EUROfusion i predsjednik Savjeta europskog projekta DONES-PreP, kaže nam da kod tumačenja rezultata ipak treba biti oprezan, odnosno pričekati potpuni izvještaj.

– Ovo je svakako jedna lijepa i dobra vijest za sve. Tu se radi o inercijalnoj fuziji gdje se uzme minijaturna kapsula koju se opali laserima. Premda su u ovom eksperimentu dobili 2,5 MJ energije nakon što su koristili 2,1 MJ za zagrijavanje, ovdje nitko ne govori koliko je energije utrošeno na pumpanje lasera, što može ispasti više od 2,1 MJ-a – objašnjava dr. Tadić.

Dodaje kako od trenutne faze do stvaranja i dizajna fuzijske elektrane ima bezbroj pitanja na koja još uvijek nemamo odgovor, ali da ovakve vijesti svakako ohrabruju da će tako nešto jednog dana biti moguće.

Source: 24sata.hr

Dario Josipovic

Learn More →

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)