Povijesni uspjeh u Americi: Fuzijom dobili više od polovicu energije natrag od one uložene

SAD-ovo Ministarstvo energetike objavilo je povijesnu prekretnicu u eksperimentu nuklearne fuzije, gdje su znanstvenici Lawrence Livermore National Laboratory u eksperimentu za dobivanje fuzije utrošili manje energije nego što su je oslobodili.

Eksperiment su znanstvenici spomenutog laboratorija proveli u Kaliforniji prošli ponedjeljak u objektu veličine stadiona, opremljenog s 192 lasera.

Upravo su, kako navode, laseri za stvaranje fuzije utrošili 2,05 MJ energije, nakon čega su fuzijom dobili 3,15 MJ energije, odnosno više od 50 posto više energije, prenosi CNN. Takvo nešto donosi budućnost čistog i nepresušnog izvora energije.

Znanstvenici su laser usmjerili prema gorivu kako bi sjedinili dva laka atoma u jedan teži, pri čemu se oslobodila energija.

Kimberly Budil, upraviteljica laboratorija, novinarima je na predstavljanju otkrića u organizaciji ministarstva energetike rekla da prepreke u znanosti i tehnologiji znače da će komercijalizacija vjerojatno biti moguća i za manje od pet desetljeća.

“S usmjerenim naporima i ulaganjem, nekoliko desetljeća istraživanja osnovnih tehnologija bi nas mogle dovesti u poziciju da izgradimo elektranu”, rekla je Budil.

Znanstvenici već otprilike sto godina znaju da se energija nuklearne fuzije oslobađa u Suncu, a na Zemlji je pokušavaju razviti desetljećima.

Arati Prabhakar, upraviteljica ureda Bijele kuće za znanost i tehnologiju, rekla je da eksperiment predstavlja “ogroman primjer napretka koji je postignut ustrajnošću”.

Nuklearni znanstvenici izvan laboratorija su rekli da će postignuće biti veliki korak naprijed, no da će biti potrebno mnogo istraživanja prije nego što fuzija postane komercijalno održiva.

Tony Roulstone, stručnjak za nuklearnu energiju sa Sveučilišta Cambridge, procijenio je da energetski dobitak eksperimenta iznosio svega 0,5 posto energije koja je bila potrebna da se uopće upale laseri.

“Stoga možemo reći da je ovaj rezultat … uspjeh znanosti, no i dalje je daleko od pružanja korisne, obilne, čiste energije”, kazao je Roulstone.

Industrija električne energije je pozdravila otkriće, no naglasila da kako bi se obavila energetska tranzicija, fuzija ne bi smjela kočiti razvoj drugih alternativa poput solarne energije, energije vjetra i nuklearne fisije.

“To je prvi korak koji kaže ‘Da, ovo nije samo sanjarija, može se učiniti, u teoriji'”, rekao je Andrew Sowder, viši upravitelj neprofitne skupine za istraživanje i razvoj energetike EPRI.

Source: 24sata.hr

Dario Josipovic

Learn More →

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)