Medicinski fakultet u Zagrebu proslavio 105. obljetnicu

Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u ponedjeljak je svečano proslavio 105. obljetnicu, a tom je prigodom istaknuto da medicinu u Zagrebu trenutačno studira 3000 studenata te da se objavljuje više od 1300 znanstvenih radova na godinu.

Osnivanje Medicinskog fakulteta predloženo je u Saboru 1917. godine, u jeku Prvoga svjetskog rata, rečeno je na svečanoj proslavi na kojoj su bili i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs te drugi uglednici.

“Upravo je u Saboru, u siječnju 1917. godine, istaknuti hrvatski pravnik i političar, zastupnik Milan Rojc obrazlagao potrebu otvaranja Medicinskog fakulteta. Istaknuo je kako je utemeljenje medicinskog fakulteta – naša dužnost – ‘jer inače idemo ususret tjelesnom propadanju i izumiranju naroda'”, istaknuo je Jandroković u govoru uzvanicima.

Podsjetio je na ulaganja dvostrukog dekana Medicinskog fakulteta Andrije Štampara u javno zdravstvo pod krilaticom “Zdravlje za sve”.

Dekanovu nagradu ove je godine primilo čak 85 studenata medicine na hrvatskom jeziku, njih šestero na engleskom programu, petero studenata sestrinstva i osmero studenata za znanstvenu aktivnost.

Rektor Stjepan Lakušić nazvao je Medicinski fakultet stožernom ustanovom u biomedicinskom području, a dekan Slavko Orešković najavio je izgradnju studentske poliklinike u potresom oštećenoj zgradi bivše klinike za ortopediju na Šalati.

Dekan je iznio podatak da na Medicinskom fakultetu studira oko tri tisuće studenata integriranoga dodiplomskog i diplomskog studija na hrvatskom jeziku, studija na engleskom jeziku, na dva doktorska studija – biomedicine i zdravstva te neuroznanosti, kao i na 48 poslijediplomskih specijalističkih studija, te na studiju sestrinstva.

Orešković je rekao i da su u 2022. godini djelatnici tog fakulteta objavili više od 1300 radova u međunarodnim znanstvenim časopisima, a ministar Fuchs je istaknuo da je 525 milijuna kuna uloženo u obnovu Medicinskog fakulteta na Šalati.

Na svečanosti su uručene tradicionalne nagrade Medicina, u znak priznanja i zahvalnosti za promicanje načela humanosti i etičnosti u skrbi za teško bolesne ljude.

Nagradu su dobili zdravstveni djelatnici Sisačko-moslavačke županije koji su nakon razornih potresa sudjelovali u liječenju bolesnika i ranjenika te u zaštiti zdravlja.

Nagrada za posebno postignuće u medicinskoj struci i znanosti dodijeljena je timu Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku neurologiju KBC-a Zagreb, a posebna nagrada za značajan doprinos funkcioniranju Medicinskog fakulteta dodijeljena je Katedri za kirurgiju.

Source: 24sata.hr

Dario Josipovic

Learn More →

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)