Meta će platiti 725 mil. dolara zbog skandala: Cambridge Analytici dali podatke korisnika

Ovo je najveći iznos ikada koji Facebook mora platiti za nagodbu u privatnoj kolektivnoj tužbi, istaknuli su Derek Loeser i Lesley Weaver, glavni odvjetnici tužitelja – korisnika Facebooka, nakon što je jučer kompanija Meta, koja posjeduje Facebook, pristala na nagodbu i platiti 725 milijuna dolara odštete zbog povrede prava privatnosti. 

Podsjetimo, u kolektivnoj tužbi se giganta društvenih medija optužuje da je trećim stranama, uključujući Cambridge Analyticu, omogućio pristup osobnim podacima korisnika. Predložena nagodba, koja je objavljena u sudskom podnesku kasno u četvrtak, a koju su odvjetnici tužitelja nazvali povijesnom, riješila bi dugotrajnu parnicu potaknutu otkrićima iz 2018. da je Facebook dozvolio britanskoj političkoj konzultantskoj tvrtki Cambridge Analytica pristup podacima čak 87 milijuna korisnika. Cambridge Analytica, koja više ne postoji, radila je za predsjedničku kampanju Donalda Trumpa 2016. i dobila pristup osobnim podacima s milijuna Facebook računa u svrhu profiliranja glasača i ciljanja.

Meta nije priznala krivnju i počinjenje nedjela, ali su na nagodbu pristali jer je to, istaknuli su u izjavi, “u najboljem interesu naše zajednice i dioničara.”

– Tijekom posljednje tri godine obnovili smo naš pristup i implementirali sveobuhvatan program zaštite privatnosti – poručili su iz kompanije kojoj je na čelu Mark Zuckerberg.

Skandal s Cambridge Analyticom potaknuo je vladine istrage o njezinim praksama privatnosti, tužbe pa i saslušanje Zuckerberga u američkom Kongresu. Ovom nagodbom razriješene su tvrdnje korisnika Facebooka da je tvrtka prekršila razne savezne i državne zakone dopuštajući razvojnim programerima aplikacija i poslovnim partnerima prikupljanje njihovih osobnih podataka bez njihova pristanka, a treba ju još potvrditi i savezni sudac.

Source: 24sata.hr

Dario Josipovic

Learn More →

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)