FOTO Interaktivna karta drevne Zemlje: Evo kako je Hrvatska izgledala u vrijeme dinosaura

Na jednostavnoj interaktivnoj karti možete vidjeti kako je vaša lokacija izgledala u vrijeme dinosaura i kasnije, a sve što trebate je upisati svoju adresu.

Korištenjem karte drevne Zemlje – besplatno dostupne OVDJE – možete jednostavno kliknuti kroz ove kolosalne promjene i vidjeti kako se Zemlja pojavljivala kroz eone. 

Izgled Zemlje, kakvu poznajemo, relativno je nov. Kopno i more koje danas vidimo – Europe, Azije, Amerike, Afrike, Antarktike proizvod su ogromnih tektonskih ploča koje se spajaju poput slagalice. 

Foto: dinosaurpictures.org

Međutim, ovi se dijelovi slagalice pomiču vrlo sporo. Tijekom nekoliko milijuna godina kopnene mase Zemlje mogu učiniti to da ona izgleda kao potpuno neprepoznatljiv planet. 

Alat je izradio Ian Webster uz pomoć podataka o tektonskim pločama i paleogeografskih karata CR Scotesea iz projekta PALEOMAP. 

Otvara pogled na naš planet od prije 240 milijuna godina, ali možete odabrati prikaze od prije 750 milijuna godina sve do danas. 

Foto: dinosaurpictures.org

Za korisnike stolnih računala, ako držite lijevu i desnu tipku na tipkovnici, možete čak gledati kako se kontinenti raspadaju i na kraju formiraju oblik kakav danas poznajemo.

Karta također sadrži opcije koje vam omogućuju da vidite važne trenutke u povijesti života na Zemlji, kao što su prvi kralježnjaci, prvi hominini i izumiranje dinosaura. 

Source: 24sata.hr

Dario Josipovic

Learn More →

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)