Norveška prva u svijetu po prodaji električnih automobila, no vlada ih od sada oporezuje

Norveška je potvrdila prvo mjesto u svijetu po prodaji električnih automobila u 2022. godini, a vlada će ih sada oporezivati, prebacujući fokus na elektrifikaciju teških kamiona.

Električna vozila na baterije činila su lani 79,3 posto prodanih novih automobila, najviše otkada su puštena u prodaju, objavila tako danas Norveška federacija za cestovni promet (OFV).

Kako bi potaknula građane na kupnju, vlada je ukinula poreze na kupnju, koje plaćaju kupci benzinaca. Tako je električni Porsche Turbo S stajao minimalno 1,7 milijuna norveških kruna. Kada bi se oporezivao kao bezinski pandan, stajao bi 2,1 milijun kruna.

Teret za proračun natjerao ju je u međuvremenu da ispita poreznu politiku.

– Poticaji su u 2022. državnu blagajnu stajali 39,4 milijarde kruna (3,75 milijardi eura) – objavilo je ministarstvo financija, a vlada sada planira izmjene u sustavu poticaja.

Najavili su novi porez koji će se bazirati na težini vozila i već je izazvao kritike u udruzi vlasnika automobila, uz upozorenja da je motor električnog vozila teži od onog s pogonom na fosilna goriva.

– Pribojavamo se pada prodaje budući da je vlada predložila novi porez koji će se bazirati na težiti – objasnio je glasnogovornik Norveške automobilske federacije (NAF) Thor Egil Braadland.

– Vlada istodobno nije ponudila kompletno rješenje za ključne praktične probleme vlasnika električnih automobila, koji i dalje muku muče sa stanicama za punjenje i plaćanjem njihove upotrebe – dodao je.

– Da bi se dobro pripremio za električni automobil, vlasnik u Norveškoj mora imati 10 do 15 aplikacija. Dobro znamo da mnogi građani zato odgađaju kupnju električnog vozila – pojasnio je.

NAF se zalaže za ‘e-roaming’ koji bi vozače poštedio te obaveze.

Vlada pak brani svoju politiku i tvrdi da porezi neće pokolebati građane.

– Električni automobil nova je normala za Norvežane, a to znači da moramo preispitati upotrebu novca kojim društvo raspolaže – izjavio je državni tajnik u ministarstvu prometa Johan Vasara.

– Potpuno smo sigurni da ništa ne može ugroziti budućnost električnih automobila – istaknuo je, dodavši da se vlada sada mora fokusirati na druge prometne segmente, poput teških kamiona.

POGLEDAJTE LIVE: POSLJEDNJI ISPRAĆAJ MASSIMA U ZADRU

Source: 24sata.hr

Dario Josipovic

Learn More →

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)