BiH proizvela prvo električno vozilo ‘EVO’: Dostavlja do 300 kila, jedno punjenje drži 100 km

Tim mladih inženjera iz GS Tvornice mašina u Travniku razvio je prvo bosanskohercegovačko električno vozilo koje je u potpunosti dizajnirano i proizvedeno u BiH.

Nazvali su ga ‘EVO’, a evo što ‘EVO’ može.

– Radi se o lakom dostavnom vozilu čija je autonomija stotinu kilometara. Sve je proizvedeno ovdje u BiH, dakle ovo je prvi BiH proizvod 100 posto ovog karaktera. Na vozilu su radili razvojni inženjeri, mašinski inženjeri, elektroinženjeri, a imali smo i industrijske dizajnere – rekao je inženjer tvornice Denis Bešić za BHRT.

‘EVO’ može nositi teret do 300 kilograma, a namijenjen je da ga dostavi do posljednjeg metra. Za ‘EVO’ već ima zainteresiranih kupaca, jedna od renomiranih logističkih njemačkih kompanija prvi je naručitelj ovog vozila.

Iz GS Tvornice mašina Travnik očekuju da će potreba za ovakvim vozilima u bližoj budućnosti biti sve veća, a s obzirom na iskustvo u proizvodnji kvalitetnih električnih bicikala i ostalih proizvoda kojeg je tržište EU prepoznalo, ne sumnjaju da će i ‘EVO’ ubrzo postati senzacija.

Do sredine ove godine ‘EVO’ bi trebao proći sva potrebna testiranja, a do kraja iste i dobiti dozvolu za serijsku proizvodnju.

Source: 24sata.hr

Dario Josipovic

Learn More →

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)