Projekt besplatnih obroka provodi se u svim osnovnim školama u Osijeku, njih 21

Projekt besplatne školske prehrane provodi se u svim osječkim osnovnim školama, a ukupno ih je 21, što znači da je besplatni školski obrok, koji financira Vlada, danas stigao do 7300 osnovnoškolaca, izvijestila je u ponedjeljak osječka Gradska uprava.

Sve škole kojima je osnivač Grad Osijek imaju tehničke mogućnosti za kombinirani obrok – kuhani i mliječni i sve su provele postupak javne nabave u skladu sa zakonskim odredbama. Većina škola može i pripremiti dio obroka, a ostale škole obroke nabavljaju od lokalnih partnera i dobavljača, istaknuo je u izjavi za javnost osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Rekao je kako su jelovnici osmišljeni u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo po nutritivnim kvalitetama i normativima za djecu školskog uzrasta, a sve su osječke škole pronašle model za provedbu preporučenih jelovnika, tako da će svim učenicima na području grada Osijeka biti isporučena kombinacija kuhanih i mliječnih obroka.

Radić je istaknuo kako se osječkim školama nije bilo teško pripremiti za taj hvale vrijedan projekt Vlade jer su i do sada osječki učenici imali besplatan školski obrok koji su sufinancirali Grad Osijek i Osječko-baranjska županija.

U osječko-baranjskoj Županijskoj upravi podsjećaju kako ta županija već pet godina provodi projekt besplatnog obroka za sve osnovnoškolce na svojem području.

Župan Ivan Anušić izjavio je novinarima kako su se već u prvoj godini provedbe pojavili problemi zbog neopremljenih kuhinja te manjka osoblja koje će pripremati hranu.

“U proteklih pet godina kontinuirano smo ulagali i sve smo naše matične škole opremili kuhinjama, pa imamo preduvjete da u svim našim osnovnim školama možemo imati kuhani obrok. Odlično je što je Vlada preuzela financiranje, što je do sada radila županija”, rekao je Anušić, ističući kako je iznimno važno što su u dosadašnjoj provedbi tog projekta namirnice nabavljane od lokalnih OPG-ova i proizvođača kako bi djeca dobila kvalitetnu hranu domaće proizvodnje, vlasnici OPG-ova stalni prihod, a roditeljima je olakšan kućni budžet pokrivanjem troškova za prehranu.

Smatra kako se u svim školama neće moći odmah cjelovito primijeniti Vladin projekt jer škole i njihovi osnivači imaju zadaću aktivno se uključiti u njihovo opremanje kako bi se u idućih godinu dana “zaokružila priča s besplatnim obrocima”.

“Velika odgovornost je i na ravnateljima jer oni provode nabavu namirnica. Moramo svi zajedno raditi na projektu besplatne školske prehrane jer to nije samo obaveza nadležnog ministarstva, već se u to moraju uključiti ravnatelji i osnivači”, ocijenio je Anušić.

Source: 24sata.hr

Dario Josipovic

Learn More →

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)