Hoće li Facebook uskoro ukinuti zabranu prikaza golih grudi?

Matična kompanija Facebooka i Instagrama uskoro bi mogla izmijeniti kompanijska pravila koja zabranjuju slike žena golih grudi, ali ne i muškaraca, piše Guardian. Metin nadzorni odbor za kontrolu sadržaja pozvao je na izmjenu pravila, više od 10 godina od prosvjednog dojenja majki u sjedištu Facebooka.

U odluci od 17. siječnja Nadzorni odbor, nezavisno tijelo koje se sastoji od akademika, političara i novinara koji savjetuju kompaniju o njezinim politikama moderiranja sadržaja, preporučio je da Meta promijeni standard o golotinji i seksualnim aktivnostima odraslih. Ova odluka uslijedila je nakon Facebookove cenzure dviju objava s korisničkog računa koji vodi transrodan i nebinarni američki par.

Par u toplesu, s prekrivenim bradavicama, imao je natpise koji opisuju trans zdravstvenu skrb i prikupljanje novca za operaciju. Objave su označili korisnici, a zatim ih je sustav umjetne inteligencije pregledao i uklonio, a Meta je nakon žalbe vratila objave.

Te “laktavistkinje” 2000. su htjele dokazati da grudi nisu seksualne same po sebi, a kampanja #FreeTheNipple postala je široko popularna tri godine kasnije i to na američkim kampusima, a podržale su je i brojne zvijezde, uključujući Rihannu, Miley Cyrus i Lenu Dunham.

O politici prema bradavicama razgovaralo se još 2019. godine u sjedištu Instagrama sa skupinom influencera, a predstavnik Mete kaže da se od tada dosta toga primijenilo. Meti su savjetovali da olabavi restriktivan, binarni način na koji nadzire tijela na internetu. Meta ima 60 dana da odgovori na ove preporuke odbora.

Source: 24sata.hr

Dario Josipovic

Learn More →

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)