Na Suncu snimili pjegu veliku kao četiri Zemlje, Astronomski savez objavio i upozorenje

Iz Hrvatskog astronomskog saveza objavili su kako je proteklih nekoliko dana Sunce vrlo aktivno s rekordnim brojevima pjega, ali i pjegom veličine oko četiri Zemlje koja je na granici vidljivosti golim okom.

– Sunce ima ciklus aktivnosti od jedanaest godina, a idući maksimum aktivnosti bi se trebao dogoditi 2025. godine nakon čega bi se Sunce trebalo opet „smiriti“. Sunčeve pjege i njihova brojnost direktni su indikator sunčeve aktivnosti, što više pjega to veća aktivnost – napisali su.

Objašnjavaju kako su sunčeve pjege hladnija mjesta na sunčevoj površini koju zovemo fotosfera. Fotosfera ima temperaturu oko 5.000 °C dok su pjege mjesta s temperaturom oko 3.500 °C.

– Pjege na Suncu su mjesta na kojima izbija magnetsko polje odnosno magnetska silnica sunčeva magnetskog polja koje u godinama visoke aktivnosti „podivlja“. Treba reći da u sljedeće dvije do tri godine trebamo biti još malo oprezniji po pitanju izlaganja suncu obzirom da će nas Sunce „bolje grijati“. Energetska kriza na Zemlji sasvim sigurno ne utječe na to da se na Suncu „bolje loži“ – ističu iz Hrvatskog astronomskog saveza.

Upozoravaju da se izbjegava gledati u Sunce bez posebnih filtera za to jer možete trajno oštetiti vid ili trajno ostati bez vida.

Source: 24sata.hr

Dario Josipovic

Learn More →

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)