Dan sigurnijeg interneta: ‘To što je dijete kod kuće pred ekranom ne znači i da je tamo sigurno’

Prema istraživanju koje su proveli A1 Hrvatska i agencija Kvaka, više od 46% djece u dobi između 11 i 13 godina svakodnevno provodi više od četiri sata na internetu. Da je problem nekontrolirana izloženosti sadržaju s kojim se susreću na društvenim mrežama, znaju i oni sami, jer ih se čak 53% slaže da je on nerijetko neprikladan, vulgaran i strašan.

Njih čak 72% slaže se da je život na mreži puno toksičniji od onog uživo jer je bullying posebno izražen. Unatoč svim spoznajama, neki od njih za popularnost u online svijetu spremni su žrtvovati sve zbog čega je upravo iz tog razloga, ovogodišnji Dan sigurnijeg interneta posvećen toj temi.

– Ovogodišnje aktivnosti povodom Dana sigurnijeg interneta odlučili smo posvetiti upoznavanju mladih, roditelja i široke javnosti s ispravnim postupanjem na internetu. Mladi će često izjaviti kako svoje probleme u online svijetu rješavaju sami, rijetko uključujući svoje roditelje, i zato je važno dizati svijest javnosti tijekom cijele godine, a posebno na današnji dan koji je značajan u kalendarima širom svijeta jer promiče sigurniju i odgovorniju upotrebu internetske tehnologije od strane djece i mladih“- rekao je Tomislav Ramljak, predsjednik Centra za sigurniji Internet (CSI).

Podršku Danu sigurnijeg interneta i radu CSI-ja sedmu godinu za redom pruža i A1 Hrvatska iz koje kažu kako se trude učiniti svijet na mreži sigurnijim mjestom, bilo da je riječ o društvenim mrežama i utjecaju influencera ili svijetu gejminga.

– Projekti Škola odgovornog influensanja i A1 Playscape – Minecraft svijet, samo su posljednji u nizu koje smo radili u suradnji s CSI-jem, a koji su posvećeni ispravnim postupanjima na mreži. Koliko nam je važan pozitivan utjecaj na mlade govori i činjenica da smo u regionalno najistaknutijoj gejming A1 Adria League nametnuli pravilo nulte tolerancije govora mržnje kako bi jasno iskazali stav i vrijednosti koje zagovaramo – izjavila je Iva Ančić, rukovoditeljica brenda, marketinških komunikacija i digitalnog poslovanja u A1 Hrvatska.

Podršku projektu pružila je i Osnovna škola Središće koja je na jedan dan postala centar brojnih zbivanja koja su omogućila mladima, njihovim učiteljima te roditeljima i široj javnosti da sudjeluju uživo, ili online, na radionicama, predavanjima te poslušaju panel raspravu u kojoj su sudjelovali stručnjaci za temu.

Foto: A1 Hrvatska

Panel rasprava “Koja je cijena jednog lajka?”

Koliko je važna uloga roditelja u zaštiti djece na internetu, potvrdio je dr.sc. Ivan Pakšić, načelnik Sektora za javni red i sigurnost iz Ministarstva unutarnjih poslova. Prema njegovim riječima, problem nije samo nedovoljna educiranost djece o opasnostima na internetu, već i njihovih roditelja.

– Velik dio roditelja ima lažnu svijest o sigurnosti vlastite djece na mreži. To što im je dijete pred ekranom kod kuće ne znači da je ondje sigurno i zaštićeno. Sigurno, svjesno i kontrolirano korištenje Interneta jedina su učinkovita preventiva -, objašnjava Pakšić.

S tim se slažu i iz Ureda pravobraniteljice. Doista, prema riječima Helence Pirnat Dragičević, digitalno okruženje mijenja obiteljsku dinamiku. Prema posljednjim istraživanjima, čak 79% djece do dvije godine u Hrvatskoj koristi digitalnu tehnologiju zbog čega je uvođenje medijske pismenosti u vrtiće i škole itekako nužno.

– Prije nego sadržaj podijelimo na internetu, moramo biti svjesni da je naš digitalan otisak trajan, a namjere s druge strane ekrana ponekad i nisu dobronamjerne. Stoga, iskoristimo dobre strane interneta, ali nemojmo dopustiti da nam on postane zamjena za offline život, već da postane njegova nadopuna – zaključuje Pirnat Dragičević.

Kako bi s učenicima otvoreno pričala o izazovima, pedagoginja Osnovne škole Središće, Tjaša Juraković Antolić pokrenula je projekt ‘Čajanka s pedagoginjom’ „kako bi na zabavan način potaknuli analiziranje i kritičko promišljanje o raznim temama pa i onim povezanim s izazovima sigurnosti na mreži redovno uz čaj komuniciramo sa svojim učenicima i kroz razgovor se trudimo uputiti ih na ispravna ponašanja i opasnosti kojih trebaju biti svjesni.“ S obzirom na to da sadržaj kojem su učenici izloženi često nije pozitivan, kvalitetna suradnja roditelja i škole također je ključan korak u prevenciji.

Na pitanje kako zaštiti djecu na internetu, Miran Gosta, ravnatelj Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM), naveo je kako HAKOM kontinuirano provodi razne aktivnosti od kojih je posebice istaknuo edukativnu brošuru za roditelje koju izdaju već sedmu godinu za redom, a pokrenuli su i projekt „Kalkulator privatnosti“ koji služi analizi privatne izloženosti opasnostima prilikom korištenja interneta i upozorava kako se zaštititi od opasnosti.

Nadalje, kolika je važnost vremena koje roditelji posvećuju djeci bilo u edukaciji o opasnostima na internetu ili kroz zajedničke aktivnosti poput sporta, igre ili učenja, istaknuo je i ovogodišnji ambasador Dana sigurnijeg interneta, Domagoj Jakopović – Ribafish.

– Treba razgovarati s djecom. Kvalitetna komunikacija je ključ. Jako sam sretan što je moj projekt „Rokotok“, iako nastao iz tragedije, iznjedrio toliko toga lijepoga – od poticanja ljubavi prema sportu i podizanja ekološke svijesti, do isticanja važnosti kvalitetnih odnosa i komunikacije u offline svijetu – istaknuo je Jakopović.

Source: 24sata.hr

DarioJosipovicc3

Learn More →

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)