VIDEO Nebo iznad Havaja osvijetlili zeleni laseri: ‘Ma što je ovo, da nisu vanzemaljci?!’

Neobičan prizor snimljen je 28. siječnja iznad havajskog otočja. Na mirnom noćnom nebu snimljeni su zeleni laseri koji se kreću prema horizontu. Dio ljudi je pomislio da je riječ o izvanzemaljcima, a dio da je ipak u pitanju NASA-in satelit, ali znanstvenici tvrde da nisu u pitanju te dvije opcije.

Zelene zrake su snimljene kamerom teleskopa Japanskog nacionalnog astronomskog opservatorija (NAOJ) s najvišeg havajskog vrha. Iz NAOJ-a navode kako je riječ o satelitu koji se kreće u orbiti. U početku su vjerovali da je riječ o radarskom uređaju na NASA-inom satelitu ICESat-2 koji prati debljine Zemljina morskog leda, ledenih ploča i šuma.

Ipak, 6. veljače je zaključeno da temeljem putanje zraka nije vjerojatno da se radi o NASA-inom satelitu, već da je riječ o kineskom satelitu Daqi-1 koji je lansiran u travnju prošle godine. 

Taj satelit služi za praćenje atmosferskog okoliša, odnosno prati globalne razine ugljika, kao i atmosfersko zagađenje. Daqi-1 sadrži ACDL (Aerosol and Carbon dioxide Detection Lidar) koji je akronim za lasersko snimanje, otkrivanje i određivanje udaljenosti, a funkcionira slično poput sonara.

Takav lidar ne šalje zvučne valove već laserske zrake čija pojava na nebu uvijek prođe zapaženo. Vjeruje se da su upravo ti laseri obasjali nebo iznad Havaja krajem siječnja.

– Daqi-1 može pratiti zagađenje finim česticama poput PM2.5, zagađujuće plinove uključujući dušikov dioksid, sumporov dioksid i ozon, kao i koncentraciju ugljikova dioksida – stoji u priopćenju China Aerospace Science and Technology Corporationa, koje je objavljeno još u ožujku 2021. godine.

Source: 24sata.hr

DarioJosipovicc3

Learn More →

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)