Isprobali smo gamepad za najzahtjevnije igrače: Koliko je moćan novi DualSense Edge?

Više od dvije godine nakon lansiranja nove PlayStation 5 konzole situacija se stabilizirala s dostupnošću same konzole, a sada je došlo vrijeme i za novi kontroler, DualSense Edge, koji je od kraja siječnja postao globalno dostupan. Radi se o premium dodatku za konzolu, a Sony je novi kontroler dizajnirao za ozbiljne igrače i one fokusirane na natjecanja. 

Za razliku od standardnog kontrolera, prosječnom igraču sasvim dovoljnog, novi DualSense Edge dolazi s novim tipkama na poleđini, izmjenjivim gljivama, slobodom u mapiranju kontrola, ali i prilagodljivim gljivama ovisno o intenzitetu kojim igrate i silama te funkcijskim tipkama za brzopoteznu promjenu profila i postavki. Sve to dolazi u vlastitom plastičnom kućištu u kojem su svi ti dijelovi i dugi kabel. No, novi premium gamepad prati i premium cijena od 238 eura.

Foto: Ivan Hruškovec/24sata

Dizajnerski nema prevelike razlike između standardnog i DualSense Edge gamepada. Potonji je dobio crne tipke i crni trackpad koji ima PlayStationov set ikona teksturiran, a oko gljiva se nalazi sjajna plastika, što je sjajno za privlačenje mrlja. Osobno, mat verzija na standardnom je puno bolje bolje rješenje.

Foto: Ivan Hruškovec/24sata

Gamepad dolazi u bijeloj plastičnoj kutiji koja oblikom odgovara stilu PlayStation konzole, a u njoj se još nalaze USB-C kabel dužine 2,8 metara, te različite stražnje tipke (‘polukrug’ i polugice) i dva seta gljiva zaobljenog vrha, ali različitih visina. Same L2 i R2 tipke sada su teksturirane pa bi prsti, onima koji se znoje, trebali manje kliziti.

Foto: Ivan Hruškovec/24sata

 I da, uz kabel za punjenje dolazi i plastična ‘kvačica’, koja služi kao sigurnosna kopča kojom možete kabel spojiti s kontrolerom i osigurati ga kako ga ne bi slučajno iščupali tijekom igranja. Sama kutija na stražnjoj strani ima i poklopac kroz koji možete provući kabel kako bi se kontroler punio dok je u kutiji. Važno je istaknuti i da je novi kontroler težak 325 grama, u odnosu na 280 grama koliko je težak standardni, a to se osjeti u ruci tijekom igranja.

Foto: Ivan Hruškovec/24sata

U samoj futroli za kontroler ima i jedno prazno mjesto, a u njega možete cijeli mehanizam koji se nalazi ispod ‘gljive’. Da, i to je dio koji se može zamijeniti. Plastični poklopac jednostavno se skida preko polugice na donjoj strani i tada možete zamijeniti cijeli mehanizam, ako se pokvario. No otvara se tu i prilika za alternativni mehanizam ili neko novo Sonyjevo rješenje. Kako god, i ovaj standardni modul se plaća oko 25 eura.

Foto: Ivan Hruškovec/24sata

Glavna promjena u koju gledate stalno su FN tipke s lijeve i desne strane, a one omogućuju da u svakoj igri brzo promijenite profil tipki ili audio postavke. Osim brzog prelaska na neki profil (možete na brzi izbornik zakačiti četiri profila), tu možete ući i u postavke za zonu pokreta svaku od gljiva.

Foto: Ivan Hruškovec/24sata

Svaki okidač sada ima i dodatni klizni mehanizam s tri razine preko kojeg možete odrediti koliko će biti dug hod samog okidača, od iznimno kratkog, do standardno dugog. U vozačkim igrama možda ćete htjeti duži hod, dok bi u pucačinama skratili taj hod kako bi vaš svaki kontakt bio ispaljeni metak, odnosno kako bi ispucali više metaka u kraćem vremenu.

Kao što smo rekli, tu sad imate i mogućnost dodavanja još dvije nove tipke, a njihov oblik možete izabrati ovisno o afinitetima. Osobno, poluga mi nekako ljepše leži u ruci i prirodnije paše uz kontroler.

Foto: Ivan Hruškovec/24sata

Zamjenske kapice za gljive su od istog materijala kao i standardne, a razlikuju se po visini. Idealnu kombinaciju možete sami složiti ovisno o igri koju trenutno igrate, ali razumljivo je i da bi ove duže gljive bile za one igre gdje nam je važnija preciznost, a kraće za bržu akciju.

Kao što smo spomenuli ranije, FN tipke otvaraju vam softversku stranu novog kontrolera, no već kod prvog spajanja imat ćete kratki vodič koji će vam objasniti što sve ovdje možete i tako napraviti prvi profil.

Foto: Ivan Hruškovec/24sata

Četiri profila možete spremiti na listu favorita, a u svakom profilu možete svakoj tipki kontrolera promijeniti funkciju, a onda i dodati ‘zaduženja’ novim tipkama na donjoj strani kontrolera. Svakoj gljivi sada možete prilagoditi ‘deadzone’, odnosno količinu pokreta koje možete napraviti prije nego ga registrira kontroler. Tu imate i nekoliko unaprijed postavljenih krivulja, a u osnovi to znači da možete odrediti hoće li gljive reagirati na svaki vaš najlaganiji dodir ili ćete trebati skroz pomaknuti gljivu da bi igra odreagirala. 

Foto: Ivan Hruškovec/24sata

Foto: Ivan Hruškovec/24sata

Isto tako, možete prilagoditi i osjetljivost okidača, što će vjerojatno cijeniti igrači koji stalno imaju prst na L2/R2 i žele da u pucačini najmanji pokret bude ispaljeni hitac.

Kontrole vam ovdje daju i mogućnost da prilagodite osjetljivost vibracije i intenzitet adaptivnih okidača.

Source: 24sata.hr

DarioJosipovicc3

Learn More →

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)