Hrvatskom telekomu organski prihodi lani rasli 2,2 posto

Hrvatski telekom (HT) je u 2022. ostvario neto dobit od 655 milijuna kuna, što je za 10,5 posto više odnosu na 2021. godinu, dok su organski prihodi rasli za 2,2 posto, na 7,4 milijarde kuna, pokazuju podaci iz konsolidiranog financijskog izvješća objavljenog u četvrtak.

Neto dobit nakon nekontrolirajućih udjela je za 62 milijuna kuna, ili 10,5 posto veća nego 2021. godine, pri čemu iz HT-a ističu kako je to prvenstveno rezultat normalizacije amortizacijskih troškova, koji su najvišu razinu dosegnuli u prvoj polovici 2021. godine. “Povećanje je najvećim dijelom rezultat niže amortizacije, čime je kompenzirano veće oporezivanje”, navodi se u izvješću, uz napomenu da se podatci odnose na rezultate kada se isključi utjecaj doprinosa Optima telekoma u 2021. godini.

Organski su prihodi HT-a (kada se isključi doprinos Optime) u prošloj godini iznosili 7,4 milijarde kuna, što je povećanje za 2,2 posto, “zahvaljujući kontinuiranom zamahu rasta u području osnovnih usluga mobilnih i fiksnih telekomunikacija, kako u Hrvatskoj tako i u Crnoj Gori”, objašnjavaju iz HT-a.

Napominju i kako su dobri rezultati ostvareni u prvoj polovici godine doveli do povećanja organske EBITDA-e nakon najmova za 0,8 posto u 2022. godini, na 2,8 milijardi kuna.

HT u priopćenju ocjenjuje kako su u prošloj godini ostvareni dobri poslovni rezultati usprkos izazovnom gospodarskom okruženju.

Pritom izdvajaju i podatak kako su organska ulaganja ostala na istoj razini kao prethodne godine i ukupno su iznosila 1,7 milijardi kuna (231 milijun eura) te su predstavljala “daleko najveća ulaganja na tržištu i doprinos HT-a digitalizaciji Hrvatske”.

“U vrlo zahtjevnoj godini te usprkos sve većim izazovima u makroekonomskom okruženju, uz inflacijske pritiske i dosad nezapamćene cijene energenata, uspješno smo ostvarili dobre poslovne rezultate što nam je omogućilo da ulaganja održimo na prošlogodišnjoj razini”, komentirao je poslovne rezultate predsjednik Uprave HT-a Konstantinos Nempis.

Ističe pritom kako je HT u 2022. godini dodatno ojačao vodeću poziciju svoje mreže, ponovno prepoznate kao najbolje mobilne i fiksne mreže u Hrvatskoj, povećao je optičku infrastrukture na 100.000 novih kućanstava i ojačao vodeći status 5G mreže.

“Makroekonomski izazovi iz 2022. bit će prisutni i ove godine, međutim ostajemo predani svojim planovima, ulaganjima i pružanju podrške nacionalnim ciljevima jer su digitalna infrastruktura i usluge koje pružamo ključne poluge rasta”, rekao je Nempis u komentaru poslovnih rezultata.

Iz HT-a u priopćenju navode kako na početku 2023. godine očekuju da će izazovi s kojima su se suočavali 2022. i dalje biti prisutni.

“Inflacijski pritisci i dalje će utjecati na naše troškove i raspoloživi dohodak korisnika, energetsko tržište ostat će nestabilno te je predviđeno usporavanje rasta hrvatskog BDP-a”, istaknuli su iz HT-a, uz najavu kako će nastaviti s provedbom strategije utemeljene na četirima strateškim stupovima i istodobno poticati bržu transformaciju operativnog modela.

“Stoga su ciljevi HT-a u 2023. godini: niži jednoznamenkasti rast prihoda i EBITDA-e nakon najmova te srednje jednoznamenkasto smanjenje kapitalnih ulaganja nakon najmova u odnosu na 2022. godinu. Izgledi za regionalno širenje ostaju isti dok nastavljamo pratiti i procjenjivati potencijalne aktivnosti stjecanja i preuzimanja”, poručili su iz HT-a.

Source: 24sata.hr

DarioJosipovicc3

Learn More →

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)