Nissan Juke Hybrid: Odličan mali SUV na drugačiji način

Nissan je jedna od marki koja je vrlo rano krenula s električnim autima, no u pogledu klasičnih hibrida malo su zakasnili za mnogim ko konkurentima. S Jukeom se sve promijenilo, auto je dobio napredni hibridni sustav koji je osjetno drugačiji od svega što nudi konkurencija (izuzev Renaulta), a podjednako dobar po potrošnji i vrlo uglađen.

Foto: Dubravko Kolarić/24sata

Hibridni sustav Jukea inspiriran je onime iz Renaulta Captura e-tech hibrida, no Nissan ga je odlučio znatno promijeniti. Od Renaulta je preuzet komplicirani ali efikasni mjenjač i starter-generator motor, dok je benzinski motor i električni motor drugačiji nego u Renaultu. Benzinski motor obujma 1,6-litara razvija 94 kS, a uz pomoć električnog motora snaga raste na vrlo respektabilnih 143 KS. Dodatne razlike u odnosu na pogon Renaulta su vodom hlađena baterija i e-pedal sustav vožnje sa samo jednom pedalom za poboljšanu regeneraciju energije. Dakle većina toga je potpuno različita nego u Renaultu iako je izlazna snaga sustava gotovo identična. 

Foto: Dubravko Kolarić/24sata

Kao i Renault, ovaj Juke uvijek kreće na električni pogon što je posebnost u odnosu na druge hibride koji mogu krenuti i uz pomoć benzinskog motora. Uz pomoć električnog motora automobil će nastaviti sve do 50 km/h kada se i benzinac uključuje u pogon. Sve to primijetit ćete u vožnji po vrlo uglađenom ali žustrom pokretanju auta iz mjesta, no ako vas ovakve stvari ne zanimaju zanemarite teoriju. Praksa je ista kao kod svih hibrida i automatika: stisni gas i vozi. 

Foto: Dubravko Kolarić/24sata

Sprint do 100 km/h traje 10,1 sekundu što je solidna i bolja vrijednost nego kod benzinskog Jukea, a maksimalna brzina ej zbog slabašnog benzinskog motora ograničena na samo 166 km/h. Neobično malo u odnosu na benzinsku i dizelsku konkurenciju i nekim će vozačima to biti jednostavno premalo, pogotovo s obzirom na to što se inače očekuje od 143 KS snažnog malog SUV-a.

Foto: Dubravko Kolarić/24sata

No zato Juke briljira kada je u pitanju potrošnja. Na testu nam je automobil u kombiniranoj vožnji trošio 5,5 l/100 kilometara,a  kada smo se zaista trudili štedjeti u gradskoj vožnji potrošnju smo uspijevali spustiti i ispod 4 l/100 kilometara. Gradski prosjek je na kraju test iznosio 4,9 l/100 kilometara. 

Foto: Dubravko Kolarić/24sata

Juke se najbolje osjeća kada se vozite opušteno i umjereno te tada pokazuje svoje najbolje strane. Pogon je vrlo nježan i tih, a više od 50 posto vremena vozite se samo na struju. No i pri dinamičnijoj vožnji nema zamjerka. Juke se ne naginje toliko koliko smo navikli od drugih SUV-ova što vožnju zavojima čini vrlo uvjerljivom. Pohvale i vrlo izravnom upravljaču.

Foto: Dubravko Kolarić/24sata

Sustav upravljanja s jednom pedalom (e-pedal) vrlo je koristan kad želite što više uštedjeti i voziti vrlo nježno, no zahtijeva navikavanje. Naravno moguće ga je uključiti i isključiti po želji. Ovjes je s druge strane nešto tvrđi od prosjeka, no ne i previše tvrd da bi to bilo neugodno. 

Foto: Dubravko Kolarić/24sata

U odnosu na klasični Juke, hibridnu ćete verziju prepoznati po nizu kozmetičkih detalja poput drugačije maske, a kad smo već kod maske spomenimo da se njena rešetka može automatski zatvoriti kada nije potrebno toliko hlađenje kako bi se poboljšala aerodinamika.¸Aerodinamiku je Nissan uskladio i dodatnim komponentama. 

Foto: Dubravko Kolarić/24sata

Najveća razlika u unutrašnjosti je ploča s instrumentima na kojoj je lijevo umjesto obrtomjera pokazivač trenutne snage i regeneracije,a  tu je pokazivač stanja napunjenosti baterije. Posebno nam se svidjelo što su instrumenti analogni, detalj od kojeg zbog cijene odustaje sve više proizvođača. Da bi sve bilo moderno između analognih instrumenata je veliki zaslon od 7″ s dodatnim informacijama, a tu je i veliki dodirni zaslon Infotainmenta koji je vrlo jednostavan za korištenje. 

Foto: Dubravko Kolarić/24sata

Ponuda prostora nikada nije bila najjača strana Jukea, tako da je ponuda prostora straga malo manja od prosjeka klase, a relativno je skroman i prtljažnik u koji stane 354 litara. To je zbog baterije loja krade dosta prostora. Za usporedbu, u klasičnom Jukeu u prtljažnik stane 422 litre. 

Foto: Dubravko Kolarić/24sata

Cijena Jukea nije mala, no ni pretjerano velika kada se usporedi s konkurencijom, pogotovo zbog odlične opreme u kojoj je i vrhunski audio sustav sa zvučnicima u naslonima za glavu sjedala. Ovaj auto nudi zaista mnogo, a ako je ugodna i štedljiva vožnja ono čemu štedite svakako ga preporučujemo. 

TVORNIČKI TEHNIČKI PODACI: 

Važnija oprema Nissan Juke Tekna 1.6 Hybrid 

Aluminijski naplatci 19″, automatska klima, dodirni zaslon 8″, kamera s pregledom od 360 stupnjeva, prednji i stražnji parkirni senzori,  sportska sjedala presvučena eko kožom, grijanje prednjih sjedala, grijanje vjetrobranskog stakla, premium audio Bose…

Source: 24sata.hr

DarioJosipovicc3

Learn More →

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)