U Njemačkoj uveli sustav za uzbunjivanje preko mobitela u slučaju prirodnih katastrofa

U Njemačkoj od četvrtka na raspolaganju stoji Cell Broadcast, sustav uzbunjivanja građana preko mobilnih telefona, objavile su telekomunikacijske kompanije.

„Tehnologija je ugrađena u sve bazne stanice za prijenos signala koje su time postale spremne za prijenos signala za uzbunjivanje“, priopćeno je iz vodećih njemačkih mobilnih kompanija Vodafonea, Deutsche Telekoma i Telefonice.

Cell Broadcast šalje upozorenja u slučaju prirodnih katastrofa, a povod za uvođenje ovog sustava je nedovoljno obavještavanje građana o nepogodi tijekom poplava u blizini Koelna 2021., kada je poginulo preko 180 osoba.

Prva uspješna probna upozorenja građanima su poslana u prosincu, kada je održan nacionalni test alarmnog sustava.

Upozorenje o velikom požaru ili poplavi, primjerice, potaknulo bi mobilne telefone da glasno zvone, čak i ako su na opciji isključenog zvuka.

Nije potrebno instalirati nijednu aplikaciju, no iz Vodafonea upozoravaju kako oko četvrtine mobilnih uređaja nije tehnički u stanju primiti signal upozorenja. Oni također ukazuju na to da oko četiri posto njemačkog stanovništva ne posjeduje mobitel.

Cell Broadcast je zamišljen kao nadopuna ostalim sustavima uzbunjivanja poput radio valova ili sirena na javnim ustanovama.

Telekomunikacijske kompanije su bile obvezne svoje odašiljače opskrbiti potrebnom tehnologijom, ali troškove preuzima država.

Kada se emitira upozorenje, kompatibilni mobilni telefon zvonit će glasno čak i kada je isključen zvuk, ali se neće oglasiti ako je uređaj u načinu letenja.

Source: 24sata.hr

DarioJosipovicc3

Learn More →

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)