Spektakl na nebu vidi se i iz Hrvatske: ‘Nismo znali što je to, bilo nam je malo šokantno’

Bilo nam je čudno, budući da nije bilo niti jedne druge zvijezde niti ičeg na nebu. Bio je još poludan kad se to pojavilo, mislili smo da smo ludi jer nam nisu izgledale kao zvijezde. Ali drago mi je da smo bili u pravu, govori nam čitatelj, isprva ne znajući da je snimio rijetki fenomen u kojem Jupiter i Venera razmjenjuju ‘kozmički poljubac’.

POGLEDAJTE VIDEO: Venera i Jupiter s Brača

Atraktivan prizor snimio je u četvrtak oko 18.45 iz Sutivana na Braču.

– I dalje pratimo s balkona, na moment nestanu pa se natrag pojave. Malo nam je bilo šokantno, ali nismo se bojali. Svakako je dobro iskustvo budući da baš ne pratimo te fenomene, a i nismo ispali ludi jer se doista i nije radilo o zvijezdama – dodao je.

Naime, posljednjih nekoliko tjedana Jupiter i Venera približavaju se jedno drugom dok se kreću prema onome što je poznato kao konjunkcija – kada se dva objekta na nebu, poput mjeseca, planeta ili zvijezda, čine vrlo blizu.

Upravo večeras ljudi diljem svijeta mogu svjedočiti ovoj rijetkoj pojavi, jer će se planeti ‘približiti’ na oko pola stupnja jedno od drugoga, što je zapravo optički trik, ali vrlo atraktivan, zbog čega vam neće trebati teleskop.

Online prijenos možete pratiti OVDJE, a ukoliko i sami spazite ovaj fenomen kao naš čitatelj, svakako nam se javite.

Foto: čitatelj 24sata

Source: 24sata.hr

DarioJosipovicc3

Learn More →

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)