Volkswagen razmatra gradnju dvije tvornice u SAD-u

Nadzorni odbor Volkswagena raspravlja u petak o planovima gradnje dvije nove tvornice u Sjevernoj Americi koje bi trebale proizvoditi automobile i baterijske ćelije, rekla su dva upućena izvora.

Očekuje se da će odbor odobriti lokaciju za brend Scout u SAD-u dok je ishod rasprave o gigatvornici još otvoren, rekli su izvori.

Dnevni red sastanka uključuje i godišnje rezultate i dividendu, dodali su izvori.

Početkom tjedna upućeni izvor rekao je da će nadzorni odbor raspravljati o novoj tvornici za brend Scout, ključni dio Volkswagenovog cilja o 10 posto udjela u američkom tržištu.

Izvršni direktor Volkswagena Oliver Blume rekao je pak u prosincu da su počeli tražiti lokaciju za tvornicu baterijskih ćelija u Sjevernoj Americi, dodavši da je “jedna logična opcija” Kanada, zbog sirovina.

“Još uvijek naporno radimo na pronalaženju odgovarajuće lokacije za našu prvu gigatvornicu u Sjevernoj Americi i vodimo dobre, konstruktivne razgovore”, rekao je u petak glasnogovornik Volkswagena, dodavši da odluka još nije donesena.

Europske kompanije ubrzano rade na planovima o proširenju poslovanja na drugoj obali Atlantika, potaknute američkim ‘zelenim’ subvencijama za proizvodnju ‘zelenih’ tehnologija, poput električnih automobila i solarnih panela, i poreznim olakšicama za njihovu kupnju.

Dodatni su im poticaj niže cijene energije nego u Europi.

Volkswagen je tako objavio da bi njegova tvornica u Chattanoogi ove godine trebala proizvesti 90 tisuća električnih vozila i da bi se novi model ID4 trebao kvalificirati za puni iznos porezne olakšice od 7.500 dolara.

BMW pak planira u tvornici u Južnoj Karolini proizvoditi najmanje šest potpuno električnih modela vozila do kraja desetljeća.

Izglede za poslovanje na domaćem terenu pomućuje pak sumorna gospodarska situacija, pokazalo je istraživanje njemačkog instituta ifo, objavljeno u petak.

Indeks očekivanja u njemačkoj automobilskoj industriji snažno je pao u veljači, a poslovni čelnici ukazuju na sve izraženiji oprez kupaca koji strahuju od recesije, utvrdio je ifo.

Interes kupaca mogla bi prigušiti i neizvjesnost u pitanju cijena struje i glasine o racioniranju struje za punjenje baterija za automobile, upozorio je Oliver Falck iz ifovog Centra za industrijsku organizaciju i nove tehnogije.

Source: 24sata.hr

DarioJosipovicc3

Learn More →

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)