Učenici četvrtih razreda napisali nacionalni ispit iz hrvatskog jezika: ‘Nije bilo problema’

Nacionalne ispite iz Hrvatskog jezika održali smo bez poteškoća. Što se tiče učenika, neki su imali problem s esejem, odnosno sa strukturom eseja. Ipak većina je rekla da nije imala problem – rekao nam je Josip Jukić ravnatelj osnovne škole Mladost u Osijeku

Naime, u ponedjeljak u devet sati započeli su nacionalni ispiti za učenike četvrtih razreda u 81 osnovnoj školi diljem Hrvatske. S provođenjem ovih ispita, koje organizira i vodi Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, započelo se u prošloj školskoj godini. Pisali su ih prvo osmaši u spomenutoj 81 školi koje su odabrane za pilot-projekt, a potom i učenici petih razreda ove jeseni.

Nacionalne ispite su pisali i učenici četvrtog razreda osnovne škole Kalnik u Kalniku, a kako kaže ravnateljica Đurđica Sučić, mala su škola pa je bilo iznimno lako organizirati održavanje ispita.

– Zaista nismo imali probleme, kao normalni radni dan. Razgovarala sam s njima o tome kako je prošlo, pitala ih da li je bilo teško odgovorili su mi s ‘ma nije’. Smatram da su dobro pripremljeni, pa nije bilo niti negativnih komentara – zaključuje Sučić koja smatra da učenici neće imati problema ni s drugim predmetima. 

Od ove godine nacionalne ispite pišu svi učenici osmih razreda, dok će se četvrte razrede i dalje testirati kroz pilot-projekt. Tako su četvrtaši ispite započeli testom iz hrvatskog jezika, koji je podijeljen u dva dijela i trajao je 135 minuta. Prvi dio ispita je čitanje i hrvatski jezik (75 minuta), a drugi dio je ispit pisanja koji traje 60 minuta. Četvrtaši će još pisati matematiku, u srijedu, te prirodu i društvo u petak. Ispit matematike će trajati 75 minuta, a PiD 60 minuta.

Ispiti će se ocjenjivati isključivo opisnim ocjenama, te postignuća na njima ni na koji način neće utjecati na ocjene i uspjeh na kraju 4. razreda, ponovio je za HRT-ov “Dobro jutro, Hrvatska” Vinko Filipović, ravnatelj NCVVO-a. 

– Cilj je da se standardiziranim ispitima u RH dobije realna slika učeničkih postignuća, stoga što jedino tako škole mogu znati koliko su bolje ili lošije od nacionalnog prosjeka. Do sada je to bila samo impresija bez relevantnih pokazatelja – istaknuo je Filipović.

A idući ponedjeljak počinje provedba nacionalnih ispita među osmašima, što već od početka školske godine podiže buru. Mnogi su se odlučili i na instrukcije, iako su iz NCVVO-a i Ministarstva znanosti i obrazovanja više puta stizale poruke da to nije potrebno. Dapače, ističe FIlipović, bilo bi dobro da se nikako ne pripremaju, kako bi se što realnije vidjelo gdje su sa znanjem.

Osmaši pišu devet dana

Ispiti za osmaše u 923 osnovne škole će biti puno obimniji – u devet dana pisat će ispite iz devet predmeta. Oko 40.000 učenika tih devet dana polagat će testove iz hrvatskog odnosno materinskog jezika, prvog stranog jezika, matematike, biologije, fizike, geografije, kemije i povijesti.

Source: 24sata.hr

DarioJosipovicc3

Learn More →

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)