Facebook i Instagram će se ugasiti u Europi? META čeka ključnu odluku po tom pitanju

META će za nekoliko mjeseci morati ugasiti svoje servise u Europi ukoliko sporazum o alternativnom prijenosu podataka iz Europe u SAD ne bude dovršen.

Šefica irske Komisije za zaštitu podataka (DPC) Helen Dixon je za Politico da će ‘vrlo vjerojatno’ donijeti konačnu presudu posljednjem Facebookovom legalnom alatu za slanje osobnih podataka u SAD prije nego što EU i SAD uspiju dogovoriti novi sporazum o prijenosu podataka.

DPC je u srpnju objavio svoj nacrt odluke o suspenziji pravnog alata, koji sada čeka odobrenje drugih regulatora privatnosti u Europi i trebao bi biti dovršen do sredine svibnja.

META je nedavno izjavila da bi takva odluka mogla ugasiti njezine usluge u Europi, a koje obuhvaćaju Facebook i Instagram.

– Ako Europska komisija ne usvoji nikakvu odluku o primjerenosti i ne budemo se mogli i dalje oslanjati na standardne ugovorne klauzule ili na druge alternativne načine prijenosa podataka iz Europske unije u Sjedinjene Države, vjerojatno nećemo moći ponuditi niz naših najznačajnijih proizvoda i usluga, uključujući Facebook i Instagram, u Europi – priopćili su iz META-e prošli mjesec.

Krajnja odluka 14. travnja

Mreža nacionalnih tijela za zaštitu podataka EU-a – Europski odbor za zaštitu podataka treba odlučiti do 14. travnja hoće li potvrditi prethodnu irsku odluku o obustavi pravnog alata koji uglavnom koriste tvrtke, uključujući Metu za prijenos osobne podatke u SAD izvan standardne ugovorne klauzule. 

Glavni europski regulator za Metu i druge velike tehnološke tvrtke sa sjedištem u Irskoj tada će imati još mjesec dana da donese konačnu odluku.

Šefica DPC-a: Nećemo odustati

Politico piše kako u međuvremenu Europska komisija namjerava finalizirati potpuno novi sporazum o podacima s SAD-om prije srpnja, nakon što je Sud pravde EU poništio dva prethodna sporazuma s SAD-om zbog straha od nadzora podataka.

Dixon je rekla da ne planira odustati od provedbe zakona EU-a o zaštiti podataka i privatnosti, GDPR-a i dodaje da je neizvjesno može li u ovim okolnostima META dobiti odgodu odluke ukoliko Irska nametne takvu odluku.

– Ovaj slučaj povezan je s povijesnim sukobom zakona EU-a s jedne i SAD-a s druge strane, koji se trenutno rješava putem novog okvira za privatnost podataka EU-a i SAD-a. Podržavamo napredak političara prema osiguravanju nastavka transfera podataka preko granica i čekamo finalnu odluku regulatora – poručio je glasnogovornik META-e.

Source: 24sata.hr

DarioJosipovicc3

Learn More →

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)