NASA upozorava: Valentinovo 2046. godine je neizvjesno!

NASA-in Ured za koordinaciju planetarne obrane izvijestio je da je Valentinovo 2046.godine ugroženo te da postoji “mala šansa” da baš tog dana asteroid veličine olimpijskog bazena udari u Zemlju, prenosi CNN. 

Iako projekcije Europske svemirske agencije (ESA) govore da su šanse da asteroid udari u Zemlju 2046. godine 1 naprema 625, no projekcije NASA-e govore da je ta šansa nešto veća, 1 prema 560. 

Navedeni asteroid nazvan je 2023 DW, jedini je svemirski objekt na popisu rizičnih objekata NASA-e i rangiran je kao 1 od 10 na Torinskoj ljestvici opasnosti od udara, metrici za kategorizaciju predviđenog rizika od sudara objekta sa Zemljom. Svi ostali objekti rangirani su kao 0 na Torinskoj ljestvici. 

Ocjena 1 na ljestvici znači samo da je “mogućnost udara u Zemlju vrlo nama, bez razloga za pozornost javnosti ili zabrinutost javnosti”. 

Dužnosnici NASA-e upozorili su da bi se izgledi za udar asteroida mogli dramatično promijeniti kada se prikupi više promatranja i provedu dodatne analize. 

– Često kada se prvi put otkriju novi objekti potrebno je nekoliko tjedana podataka da se smanje nesigurnosti i adekvatno predvidi njihova orbita godinama u budućnosti – navodi NASA Asteroid Watch na Twitteru. 

Source: 24sata.hr

DarioJosipovicc3

Learn More →

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)