Trojanca sinjskog hakera vole nigerijski prevaranti: Njime napali 4000 svjetskih tvrtki

Zlonamjerni računalni program, koji je, sumnjaju istražitelji, distribuirao uhićeni haker (40) iz Sinja i tako kroz godine zaradio najmanje milijun eura koliko su mu našli na računima, prava je atrakcija i u Nigeriji.

Naime, kako piše Infosecurity, NetWire, osim što je znan na hakerskim forumima što su potvrdili iz kalifornijskog pravnog ureda, koristila je i skupina 419 nigerijskih prevaranata još 2014. godine, koji su zlonamjerni program koristili za krađu podataka korisnika.

Trojanac ‘ordinirao’ i u Abu Dhabiju

NetWireom se poslužio i Nigerijac 2017. godine, koji je uzdrmao niz velikih korporacija diljem svijeta, njih oko 4000, gdje je kibernetičkim napadima ukrao podatke raznim industrijskim i bankarskim divovima.

Hakirane žrtve tako su uključivale transportnu tvrtku u Abu Dhabiju, rudarsku tvrtku u Egiptu, građevinsku organizaciju u Njemačkoj, ali i tvrtku za pomorska i energetska rješenja u Hrvatskoj.

Zasad mu prijete najviše tri godine zatvora

I dok istražitelje čeka dugotrajno pretraživanje stana i računala hrvatskog hakera, u ovom trenutku on nije osumnjičen za teško kazneno djelo, pa bi za prodaju zlonamjernog softvera u Hrvatskoj na kojem je zaradio najmanje milijun eura, mogao dobiti najviše tri godine zatvora.

S obzirom da je u istragu 40-godišnjaka uključen i FBI, do dizanja optužnice može proći još puno vremena.

Source: 24sata.hr

DarioJosipovicc3

Learn More →

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)