Ne nasjedajte na lažni ChatGPT dodatak, može vam preuzeti Facebook, Instagram, WhatsApp

Krajem prošle godine široj javnosti postao je dostupan program umjetne inteligencije pod nazivom ChatGPT, svojevrsni “robot za razgovor”, koji može razumjeti ljudski jezik te isporučiti racionalne i detaljne tekstove kao odgovore. U obliku je internetske stranice kojoj može pristupiti svatko i izazvala je ogromno zanimanje čovječanstva. 

A kako to obično na internetu biva, odmah se pojavio i zlonamjerni lažnjak koji krade pristupne podatke i putem Facebooka pokreće skupe kampanje oglašavanja, upozoravaju istraživači kompanije Guardio. 

Naime, ekstenzija “Quick access to Chat GPT” pruža korisnicima jednostavan pristupu ChatGPT-u direktno iz preglednika. Nakon instalacije ekstenzije, u pregledniku se pojavi skočni prozor koji komunicira direktno s ChatGPT botom. I tu zapravo nastaje problem. jer ekstenzija postaje sastavni dio preglednika i može slati zahtjeve bilo kojoj usluzi u ime korisnika.

Osim pristupnih podataka, ekstenzija krade sve kolačiće, sigurnosne tokene i tokene sesija za usluge kao što su YouTube, Twitter i Google računi. Ukradene tokene autoriziranih aktivnih sesija, napadači bi iskoristili za preuzimanje kontrole nad Facebook profilima. Ciljali bi korisničke račune visoke vrijednosti, a zatim bi iskoristili sredstva ukradenog računa za svoje oglašavanje. Osim Facebooka, kontrolu mogu preuzeti i nad povezanim WhatsApp i Instagram računima.

Ekstenzija se prvi put pojavila 3. ožujka i preuzeta je više od 2000 puta, a Google ju je u međuvremenu uklonio iz Chrome trgovine.

Inače, ChatGPT postao je glavna tema i u Europskom parlamentu, ali i kod naših predstavnika u Saboru. Dva njemačka člana Europskog parlamenta održala su govore koje je izradio ChatGPT kako bi istaknuli potrebu za njegovim “obuzdavanjem”

Uspon aplikacije natjerao je Europsku komisiju, Europski parlament i Vijeće EU na promišljanje i izradu novog Zakona o umjetnoj inteligenciji. Predloženom Uredbom iz 2021. zabranile bi se aplikacije umjetne inteligencije koje omogućuju manipulacije ili prepoznavanje lica te obvezivanja programera na strožu kontrolu sigurnosti i povećani nadzor onih aplikacija koje su ocijenjene kao visoko rizične.

A ChatGPT je, prema novom nacrtu Zakona koji se izrađuje u Parlamentu, umjetna inteligencija visokog rizika.

– Ti sustavi nemaju etičko razumijevanje svijeta, nemaju osjećaj istine i nisu pouzdani – naglašava Gary Marcus, stručnjak za umjetnu inteligenciju i glasni kritičar.

Mostova zastupnica Marija Selak Raspudić idućeg tjedna organizira u Saboru i okrugli stol naziva “Neka bude volja stroja”, a na kojem će okupiti stručnjake kako bi razgovarali o zakonskoj regulaciji, etičkim dilemama i razvojnoj perspektivi umjetne inteligencije.

Source: 24sata.hr

DarioJosipovicc3

Learn More →

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)