NASA gradi svemirski remorker. Odvući će ISS da sigurno izgori i završi u ‘svemirskom groblju’

NASA planira izgraditi posebnu svemirsku letjelicu, svojevrsni remorker, koji će Međunarodnu svemirsku postaju odvući na sigurnu poziciju iz koje će je moći spustiti da izgori u orbiti.

U proračunskim planovima za američku svemirsku agenciju za sljedeću godinu nalazi se i 180 milijuna dolara za razvoj letjelice koja bi za 7 godina mogla osigurati sigurno izgaranje svemirske postaje. 

No, ukupna cijena letjelice mogla bi narasti do milijardu dolara, prenosi Digital Trends.

Foto: NASA

I prema trenutnom dizajnu postaje, ruski Progres mogao bi svojim motorima postaju dovesti do željene pozicije kroz niz manevara, ali NASA misli da bi dodatna letjelica mogla osigurati ‘robusnije mogućnosti’ za gašenje postaje.

Postaji, koja je u svemiru više od 20 godina, već su produljili radni vijek, a kad joj 2030. dođe termin za ‘pogreb’, morat će je provući na sigurnu udaljenost od satelita i nekih većih komada svemirskog smeća. A treba uzeti u obzir da se radi o postaji velikoj poput nogometnog igrališta.

Veći dio postaje će izgorjeti u orbiti, no moguće je da će neki dijelovi ostati čitavi te bi trebali završiti u udaljenom dijelu Pacifika, koji se naziva i ‘svemirsko groblje’.

Source: 24sata.hr

DarioJosipovicc3

Learn More →

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)