Huawei sa znatno manjom dobiti u 2022.: ‘Nakon oštre zime cvjetovi šljive su ljepši’

Kineski tehnološki div Huawei izvijestio je u petak o snažnom padu dobiti i gotovo stagnaciji prihoda u 2022. godini pod pritiskom otežane opskrbe čipovima zbog američkih ograničenja i pojačanih ulaganja u istraživanje i razvoj.

Huaweijeva neto dobit iznosila je lani 35,6 milijardi juana (5,2 milijarde dolara) i bila je otprilike za dvije trećine manja nego u 2021. kada ju je potaknula prodaja poslovanja s pametnim telefonima marke Honor.

No, znatno je manja i u odnosu na 2020, i to za čak 44 posto.

Prihod je pak neznatno porastao, za 0,9 posto, na 642,3 milijarde juana. Još u 2019. iznosio je čak 891,3 milijarde, budući da je Huawei tada još bio vodeći proizvođač pametnih telefona s ugrađenim operativnim sustavom za mobilne uređaje Android.

Prošlogodišnji rezultat signalizira ipak stabilizaciju Huaweijevog poslovanja nakon više paketa američkih izvoznih ograničenja, koja su posebno teško pogodila njegovo poslovanje s pametnim telefonima.

“I u 2022. Huaweijevo su poslovanje pritisnuli izazovno vanjsko okruženje i netržišni čimbenici”, naveo je u priopćenju rotirajući predsjednik Eric Xu.

“I u 2023. i u godinama koje slijede strateški fokus Huaweija bit će održivi opstanak i razvoj. Nakon oštre zime cvjetovi šljive obično su ljepši. Huawei je danas poput cvijeta šljive”, rekao je Xu.

Huawei je danas vodeći dobavljač opreme za mobilne mreže 5G, ali njegovo je poslovanje od 2019. na meti američkih izvoznih kontrola, koje su ograničile njegovu opskrbu čipovima i opremom za proizvodnju čipova u SAD-u.

Najviše je lani poskočio prihod u odjelu industrijskih projekata, za 30 posto. Prihod u telekomunikacijskom poslovanju uvećan je za 0,9 posto, a prihod od prodaje potrošačke elektronike potonuo je za 11,9 posto.

Potrošnja na istraživanje i razvoj porasla je 13,2 posto, na 161,5 milijardi juana, što odgovara četvrtini Huaweijevog prihoda, naglasila je zamjenica predsjednika uprave i glavna financijska direktorica Wanzhou Meng.

(Hina) xmkuz ygple

Source: 24sata.hr

Dario Josipovic

Learn More →

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)