Kod Japana su snimili ribu na najvećoj morskoj dubini ikad

Znanstvenici su snimili ribu kako pliva na dubini od 8.336 metara u oceanu južno od Japana. To je najveća zabilježena dubina ikad, a riječ je o vrsti puževa iz roda Pseudoliparis, javlja BBC.

Sve su zabilježili pomoću samohodne podmornice koja je spuštena u morske dubine. 

Snimljena je kamerom pričvršćenom za okvir koji se oslobađa s boka broda. Mamac su dodali u okvir da bi se privukao morske životinje.

Vodeći znanstvenik za morske dubine je rekao da bi to mogla biti maksimalna dubina ili blizu maksimalne na kojoj bi bilo koja vrsta ribe mogla preživjeti. 

Iako primjer nije uhvaćen da bi se vrsta potpuno identificirala, nekoliko riba je uhvaćeno ranije na dubini od 8.022 metara. To su opet bili puževi, Pseudoliparis belyaevi, i postavili su rekord za najdublju ribu ikada ulovljenu.

Novo otkriće nadmašilo rekord za 158 metara

Prethodno je najveća dubina na kojoj su snimljene ribe bila 8.178 metara, južnije u Pacifiku u Marijanskoj brazdi, čime je novo otkriće nadmašilo rekord za 158 metara.

– Ako ovaj rekord bude oboren, to bi bilo potencijalno samo za nekoliko metara – rekao je znanstvenih Alan Jamieson koji je vodio istraživanje.

Jamieson je prije 10 godina predvidio da će se riba vjerojatno naći na najvećoj dubini od 8.200 do 8.400 metara, a desetljeća istraživanja širom svijeta je to potvrdila.

– Predvidjeli smo da će tamo biti najdublja riba i predvidjeli smo da će to biti puž – rekao je.

– Frustriran sam kada mi ljudi kažu da ne znamo ništa o dubokom moru. Znamo. Stvari se jako brzo mijenjaju – dodaje.

Source: 24sata.hr

Dario Josipovic

Learn More →

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)