Edukativni projekt ‘Sigurnom vožnjom do maksimalnog užitka na dva kotača’ od 6. travnja

Stiglo je proljeće, toplije je vrijeme i vozači motora i motocikala svoje su ljubimce na dva kotača izveli iz garaža. Nakon zimskog sna i apstinencije od vožnje motorima, pasionirani motoristi jedva su dočekali dotaknuti cestu, pa i dodati gas. Upravo zato od 6. travnja do 31. svibnja provodit će se projekt edukativno-preventivnog karaktera u organizaciji Autokluba Siget, namijenjen vozačicama i vozačima motora, prvenstveno onima starije dobi, koji su već vozači automobila, ali u prometu sudjeluju i kao motoristi.

Foto: Autoklub Siget

Cilj je okupiti 300 do 500 mopedista, od kojih bi 5 do 10 posto bile vozačice te ih kroz radionice u pet gradova Zagrebačke županije (Zaprešić, Jastrebarsko, V. Gorica, D. Selo, Vrbovec), te dvije u samom Gradu Zagrebu osvijestiti o najbitnijim stavkama kad je vožnja na dva kotača u pitanju. Posebna će se pažnja zato posvetiti važnosti prilagođene brzine vožnje, korištenju zaštitne opreme, prilagođavanju vožnje uvjetima na cesti, posebno u zimskom periodu godine, kao i simulaciji i izvedbi problematičnih tehničkih elemenata u prometu (prolaz kroz koridor, pravilno kočenje i zaustavljanje, vožnja kroz prepreke, vožnja u polukrug…), održavanje ravnoteže, posebna pozornost na tehničke dijelove motocikla (kočnice i gume), te simulacija vožnje u alkoholiziranom stanju.

Foto: Autoklub Siget

Prvi dio stručne radionice započinje s interaktivnim predavanjima, a nakon toga kreće praktični dio radionice koji se odvija na prometnom vježbalištu, uz asistenciju i pokazne vježbe instruktora vožnje, gdje svi sudionici prolaze kroz poligonske radnje s ciljem da što preciznije odrade zadane radnje. Sam kraj radionice odnosi se na akciju kontrole brzine mopedista, kao i korištenje zaštitne opreme, koja bi se provodila u noćnim satima oko kafića i noćnih klubova u kojima se motociklisti okupljaju, ali u suradnji s lokalnom policijom, pa se navedeni propusti neće kažnjavati. 

Svi sudionici ispunit će anketni upitnik na kraju radionice, biti prigodno nagrađeni te imati priliku za druženje i stjecanje novih poznanstava. Prva radionica održat će se 06.04. u Zagrebu, na lokaciji Autokluba Končar.

Foto: Autoklub Siget

Popis svih termina i lokacija:

06.04. – Zagreb, lokacija Autoklub Končar

13.04. – Zaprešić, lokacija Novi Dvori     

20.04. – Dugo Selo, lokacija autoškole „Jerko“

27.04. – Jastrebarsko, lokacija AK Jastrebarsko

04.05. – Vrbovec, lokacija POU Jastrebarsko

11.05. – Velika Gorica, lokacija Autoklub Velika Gorica

18.05. – Zagreb, lokacija Autoklub Končar

Source: 24sata.hr

Dario Josipovic

Learn More →