‘RRR‘: Ludilo iz Indije, ako tražite nešto egzotično i drukčije pogledajte indijski film koji je izazvao senzaciju

Indijska kinematografija doživjela je novi međunarodni vrhunac prošle godine zahvaljujući filmu “RRR” (kratica od “Rise Roar Revolt”) hitmejkerskog redatelja S.S. Rajamoulija, teškom 70-ak milijuna dolara. Najskuplji indijski spektakl svih vremena, snimljen na telugu jeziku, postao je masivni kinohit na matičnom tržištu koncem ožujka 2022. i počeo polako osvajati Ameriku i svijet, zaradivši 160 milijuna dolara u svjetskim kinima.

No, najšira javnost postala je svjesna ovog filma tek nakon što je osvojio Oscara za najbolju pjesmu “Naatu Naatu”, i to u konkurenciji s Lady Gagom (“Top Gun: Maverick”) i Rihannom (“Black Panther: Wakanda zavijek”). Neki su prognozirali da bi “RRR” mogao biti nominiran i za glavnog Oscara, u kategoriji najboljeg filma, ali to se ipak nije dogodilo i bilo bi malčice pretjerano da jest.

FILM: RRR; akcijska avantura; Indija, 2022. REŽIJA: S.S. Rajamouli ULOGE: N.T. Rama Rao Jr., Ram Charan OCJENA: *** ½

Iskreno govoreći, “RRR” nije sad baš toliko-toliko dobar, ali otkako je postao dostupan za gledanje Netflixu, vrijedi ga preporučiti filmofilima u potrazi za nečim egzotičnim, epskim i nesvakidašnjim, što definitivno jest.

Priča iz Delhija 1920. o indijskim borcima za slobodu protiv britanskog kolonijalizma približno natprirodne snage – oni su “vodeni” Komaram Bheem i “vatreni” Alluri Sitarama Raju (zvjezdani indijski glumci N.T. Rama Rao Jr. i Ram Charan) – imponira ambicioznom produkcijskom raskoši pa nije neobičan podatak da je redatelja Rajamoulija pohvalio nitko drugi doli James Cameron, i to u godini u kojoj njegov “Avatar 2” ruši rekorde.

“RRR” se otvara “disclaimerom” da su sve (divlje) životinje u filmu (tigrovi, leopardi, vukovi…) kompjuterski generirane. Nije ni mogli biti drukčije s obzirom na akcijske scene u kojima sudjeluju. U jednoj sceni mišićavi Bheem se, golih prsiju poput Tarzana, hrva s tigrom koji je prilično uvjerljivo dočaran pomoću kompjutera, gotovo kao u “Pijevom životu” i “Knjizi o džungli”.

To je jedna u nizu suludih i energičih akcijskih scena kakvima film obiluje. Akcijska koreografija je dojmljiva u suludosti (kamion se zabija u vrata palače, a junak iskače iz njega s bakljama u rukama) i Rajamouli vješto spaja sofisticirane računalne efekte i živu kaskadersku akciju, a obožava “slow motion” poput majstora usporenog pokreta Johna Wooa.

U najboljim trenucima “RRR” odašilje vibru klasičnog hollywoodskog povijesnog spektakla pedesetih s potpisom Cecilea B. DeMillea “made in India” na moderan način, pri čemu modernost podrazumijeva kompjutersku kozmetiku obojanu raznobojnim lokalnim indijskim/bollywoodskim koloritom i sentimentom. Nadljudska akcija se miješa s melodramom povišenih emocija i, jasno, šarenim glazbenim brojevima mjuzikla.

Na momente sve to izgleda kao “bućkuriš moga djede apotekara”, filmovani strip poput “Bleka Stijene” (Ray Stevenson je u ovom slučaju svojevrsni vođa crvenih mundira u ulozi britanskog guvernera). Međutim, propulzivna energija “RRR-a” je neporeciva. Film se gleda kompulzivno čak i kad djeluje naivno i blesavo, otprilike na razmeđi “Bleka” i modernizirane akcijske komedije dvojca Bud Spencer-Terence Hill.

Oscarovske ovacije za pjesmu

Izvedba pjesme “Naatu Naatu” na dodjeli Oscara doživjela je ovacije publike i slutilo se da bi mogla pobijediti.

Source: slobodnadalmacija.hr

Dario Josipovic

Learn More →