Za simpatičnog Shreka ste svi čuli, a evo tko je to u stvarnom svijetu ‘bio‘ uzor po kojemu je oslikan divovski junak

Za simpatičnog, zelenkastog Shreka – antisocijalnog i izrazito teritorijalnog ogara koji voli samoću svoje močvare, osvojivši naša srca u dugometražnom animiranom filmu – svi su čuli, ali možda svi nisu pročitali tko je to u stvarnom svijetu možda mogao biti uzor po kojemu je oslikan naš divovski junak.

Evo jedne teorije…

Maurice Tillet (23. listopada 1903. – 4. rujna 1954.) bio je francuski profesionalni hrvač rođen u Rusiji, poznatiji pod imenom “Francuski anđeo”. Tillet je ranih “četrdesetih” dva puta bio svjetski prvak u teškoj kategoriji u Američkoj hrvačkoj udruzi koju je vodio Paul Bowser u Bostonu.

Mati mu je bila učiteljica, otac željeznički inženjer, umro kad je Maurice bio još mlad. U djetinjstvu je Tillet izgledao kao i svi drugi, a majka mu je zbog nevinog lica dala nadimak Anđeo.

Revolucija je Rusiju preokrenula naglavačke te 1917. godine, što je za obitelj Tillet značilo preseljenje u Francusku. Maurice je najprije, bilo mu je dvadesetak godina, primijetio otekline na nogama, rukama i glavi, a nakon posjeta liječniku dijagnosticirana mu je akromegalija – stanje koje obično uzrokuje benigni tumor na hipofizi i što rezultira prekomjernim rastom i zadebljanjem kostiju.

Kako donosi beogradsko izdanje National Geographica, Tillet je želio studirati pravo, ali je otišao na pet godina u podmorničarsku službu.

“Možda sam s takvim licem mogao postati odvjetnik, ali moj magareći glas jednostavno je nemoguće slušati. Pa sam otišao u mornaricu”, objasnio je jednom Tillet novinarima.

Uoči Drugog svjetskog rata, 1937. godine, slučajno je upoznao profesionalnog hrvača Karla Pojella. Budući da se Anđelov izgled do tada već prilično promijenio, Pojello mu je na ulici postavio pitanje o tom zdravstvenom problemu. Na francuskom. Ovaj mu je odbrusio, opsovavši na ruskom. Igrom slučaja, i Pojello je znao taj jezik – živio je u Sankt Peterburgu prije revolucije. Litvanac.

Postali su prijatelji. Karl je uvjerio Mauricea da se pozabavi boksom. Preselili su se zajedno u Pariz, gdje su započeli s treninzima. Anđeo je požeo uspjeh. Uskoro je zaratilo i Tillet je s trenerom otišao ​​u Sjedinjene Države, držeći da u poharanoj Europi neće imati najbolju moguću karijeru. U Bostonu ga brzo krste “Francuskim anđelom”: 19 mjeseci zaredom nije izgubio nijedan meč. Uskoro su ga mnogi pokušavali oponašati. Protiv mnogih se čak i borio.

Bio je svjetski prvak u teškoj kategoriji Američkog hrvačkog saveza od 1940. godine, a titulu je ponovno osvojio u Bostonu 1944. godine. Zbog uznapredovale bolesti, slavna karijera bila je kratkog vijeka. Počeo je rijeđe nastupati i gubiti. Posljednji put 1953. godine. Glavobolje i loš vid pogoršavali su se.

Već godinu kasnije, zdravlje mu je postalo izuzetno loše, a stigli su i problemi sa srcem. Još kad mu je prijatelj i trener Pojello iznenada skončao od karcinoma pluća – “Francuski anđeo” uhvatio se, kažu, za grudi i umro. Bilo mu je tek 50. Prijatelji su zajedno pokopani, a na grobu je podignut jedan spomenik.

Iako nikada nije potvrđeno, navodno je upravo po liku Mauricea Tilleta, “Francuskog anđela” napravljen neobični animirani junačina dobre ćudi – naš Shrek!

Source: slobodnadalmacija.hr

Dario Josipovic

Learn More →