‘Nešto slatko‘: Romantična komedija za ‘pod zub‘

Šala jednog mladog hrvatskog producenta da bi romantičnu komediju trebalo prijaviti na natječaj za eksperimentalni film može se prenijeti i na regionalnu kinematografiju. Romantična komedija je žanr koji se slabo snima u regiji. Ustvari, najviše je romantičnih komedija snimljeno u Hrvatskoj, čak dvije unatrag desetak godina, “Sonja i bik” i “Sve najbolje”.

Zato načelno treba pozdraviti novu regionalnu romantičnu komediju “Nešto slatko” (“Nekaj sladkega”) redateljsko-scenarističkog dua Tin Vodopivec-Urška Majdič, posebice jer je to rijetki primjerak žanra unutar slovenske kinematografije. Nakon što je nedavno iznjedrila usamljeni regionalni božićni film za djecu (“Kapa”), Slovenija se ove godine predstavila i s romantičnom komedijom.

FILM: Nekaj sladkega; romantična komedija; Slovenija, 2023. REŽIJA: Tin Vodopivec ULOGE: Jelena Jovanova, Saško Kocev OCJENA: ** ½

Zanimljivo je da Vodopivec dolazi iz svijeta “stand up” komedije, da je “Nešto slatko” snimljen u nezavisnoj produkciji, mimo tzv. javnog financiranja, te da je posrijedi tranzicijsko-kapitalistički rom-com, nešto najbliže što je romantična komedija došla “Atomski zdesna”.

Glavni muški lik je makedonski marketinški guru i “life coach” Ace Majstorovski (Saško Kocev), a ženski Kaja (Jelena Jovanova), suradnica PR agencije za organizaciju “evenata” iz Ljubljane. Ace je “živa legenda” i ženskar koji će se pohvatati s obožavateljicom u “backstageu” prije gostovanja u televizijskom studiju ili možda poslije, nebitno.

“Je li istina da ti kad pogledaš djevojku ona odmah zatrudni?”, TV voditelj pita Acea. Kaju zatječemo kako spava u automobilu i sređuje se za posao dok joj mama traži frajere i šalje njihove fotke na mobitel. Upravo Kaja organizira Aceovo slovensko gostovanje u elitnom hotelu, ali problem je što ovaj, pijan, propusti avion iz Skopja za Ljubljanu pa ona šalje vozača Nešu (Nikola Silić) da ga prebaci na odredište.

Naravno, autom se putuje duže vremena, stoga je upitno hoće li Ace stići kad treba, pa Kaja improvizira kako stvari ne bi otišle kvragu i, dok Ace ne dođe, angažira hotelskog barmena Gogija (također Kocev) da glumi Acea kojemu nalikuje kao jaje jajetu, a u kojeg će se, jasno, zaljubiti.

Nije prvi put u romantičnoj komediji da se likovi na neko vrijeme pretvaraju da su netko drugi ili bivaju zamijenjeni za nekog drugog u svrhe lepršavo-kaotičnih rom-com dogodovština, s obzirom da je motiv zamjene identiteta česta u žanru (npr. “Dave: Predsjednik za jedan dan”, “Dok si spavao”, “Zaljubljeni Shakespeare”, “Savršeni spoj”).

Zgodno je vidjeti nešto tako u okviru regionalne kinematografije, ali verbalni i tjelesni humor ovdje nije redateljsko-scenarističko-glumački ujednačen pa komedija zabune i situacije često ne nailazi na plodno tlo. Ipak, dok Vodopivec i Majdič paralelno vode dvije linije radnje, definitivno se malo bolje snalaze u žanrovskom kaosu u vezi organizacije Acevova “eventa” nego kronicirajući njegovo putovanje od Skopja do Ljubljane koje uključuje i jednu babu s rakijom te opijanje i drogiranje s policijom.

Moguće i da je to zbog toga što su u toj liniji priče zbivanja komično prvoloptaška, a i Kocev je manje uvjerljiv kao pravi Ace. Svakako, prava zvijezda filma je Jovanova koja ima većeg osjećaja za rom-com i zaslužuje nešto bolji i slađi film od ovoga. “Nekaj sladkega” je romantična komedija “za pod zub”.

Šefica i konkurentica

Sporedne uloge Kajine šrfice i konkurentice igraju Oriana Girotto i Ula Furlan.

Source: slobodnadalmacija.hr

Dario Josipovic

Learn More →