Italija naredila: Do kraja travnja OpenAI mora zaštititi osobne podatke korisnika ChatGPT-a

Talijanska agencija za zaštitu podataka odredila je u srijedu kraj travnja kao rok do kojeg OpenAI mora ispuniti njezine zahtjeve u vezi zaštite podataka i privatnosti kako bi se njegov chatbot ChatGPT mogao nastaviti koristiti u zemlji. 

OpenAI isključio je 31. ožujka ChatGPT u Italiji pošto ga je agencija Garante privremeno ograničila i otvorila istragu zbog sumnji u kršenje privatnosti.

Talijanska agencija optužila je OpenAI da ne provjerava dob korisnika ChatGPT-a i kritizirala “nepostojanje bilo kakve pravne osnove” koja bi opravdavala masovno prikupljanje i pohranjivanje osobnih podataka.

Garante je u srijedu objavio niz “konkretnih” zahtjeva koje OpenAI treba ispuniti do kraja ovog mjeseca.

“Agencija će samo u tom slučaju suspendirati privremena ograničenja korištenja podataka talijanskih korisnika i ChatGPT će ponovno biti dostupan u Italiji.”

Italija je prva zapadnoeuropska zemlja koja je tako reagirala protiv OpenAI-ja, no brzi razvoj tehnologije privukao je pozornost zastupnika i regulatora u nekoliko zemalja.

Mnogi stručnjaci smatraju da su potrebni novi propisi koji će regulirati umjetnu inteligenciju zbog njezina potencijalnog utjecaja na nacionalnu sigurnost, radna mjesta i obrazovanje. 

Source: 24sata.hr

Dario Josipovic

Learn More →