Isprobali smo Sonos Era 100 zvučnik koji će vam omogućiti da još više uživate u glazbi

Sonos je nedavno predstavio Era seriju zvučnika, a mi smo isprobali Era 100 model koji dolazi kao direktni nasljednik fantastičnog i hvaljenog Sonos One zvučnika s nizom novih značajki kojima žele opravdati nešto višu cijenu.

Era 100 nastavlja slijediti dizajnerski stil koji je Sonos postavio s prethodnim zvučnicima pa izgleda potpuno nenametljivo u svakoj sobi. Mi smo na testu imali crni model koji se nešto više izdvaja, dok će se bijeli vjerojatno puno lakše stopiti u prosječnu sobu. U odnosu na One nešto je viši i širi, ali je i cilindričan, a sam zvučnik je potpuno redizajniran iznutra kako bi isporučio moćniji i bogatiji zvuk koji je sada stereo. 

Konektor za napajanje je i dalje na dnu, a sa stražnje strane je prekidač kojim možete isključiti mikrofon te USB-C kao line-in ulaz preko kojeg možete spojiti vanjske uređaje, poput gramofona. Na vrhu zvučnika nalaze se kontrole, play/pause te tipke za sljedeću ili prethodnu stvar su kapacitivne, a tu je i maleni ‘kanal’ koji služi za reguliranje glasnoće. Na njegovim rubnim dijelovima su tipke + i – koje možete dotaknuti kako bi stišali ili pojačali glazbu, no to možete i tako da povučete prstom po kanalu.

Foto: Ivan Hruskovec/24sata

Ako ste isprobali bilo koji Sonos zvučnik, spajanje u Sonos aplikaciji je iznimno jednostavno i brzo, a čim ga dodate, vrlo vjerojatno će vas čekati i softversko ažuriranje za zvučnik. Sam Sonos kroz svoju aplikaciju podržava više od 100 streaming servisa, radijske postaje, ekvilajzer za korekciju visokih i niskih tonova, iako nisam imao potrebe to korigirati. Kako je Era 100 multiroom zvučnik kao i ostali Sonos uređaji, možete kroz aplikaciju na sve zvučnike puštati glazbu ili ih grupirati, a dva Era 100 zvučnika možete spojiti u stereo sustav ili u surround, ako imate i Sonos soundbar. 

Era 100 podržava i glasovne kontrole, ali trenutno su to Sonosov sustav i Amazon Alexa, no ne i Googleov asistent, a ako ne želite da vas zvučnik osluškuje, kao što smo spomenuli, sa stražnje strane je prekidač da potpuno isključite mikrofon. Treba istaknuti da Spotify trenutno nije podržan za Sonos Voice Control i YouTube Music, dok ćete mu lako reći da pusti radio ili glazbu na Deezeru. Velika promjena kod Era serije je i podrška za Trueplay prilagodbu koja je napokon dostupna i za Android uređaje. Radi se o opciji kojom Sonos aplikacija koristi mikrofone na telefonu da bi izmjerili kako se zvuk odbija u prostoru, kako bi ekvilajzer bolje prilagodio zvuk. Na iOS uređajima to je dostupno već godinama, a sad je stiglo i na Android iako nije toliko napredno, no u svakom slučaju trebalo bi donijeti poboljšanja zvuka.

Foto: Ivan Hruskovec/24sata

Kao što smo spomenuli, Era 100 je temeljito redizajniran iznutra u odnosu na prethodne modele, pa je tako ugrađen 25 posto veći woofer, koji može isporučiti dublji i bogatiji bas, što ćete odmah osjetiti pri prvom slušanju, u stvarima poput Now That You’re Gone ili u Still D.R.E. Sonos je u Eru 100 ugradio još jedan visokotonac što omogućuje stereo zvuk. To se najbolje može osjetiti kad stojite ravno ispred zvučnika. Era 100 odlično zvuči kroz razne žanrove, bez obzira bili to jasni vokal Cat Stevensa u Your World ili bubnjarski solo Johna Bonhama u pjesmi Moby Dick. Tijekom korištenja najčešće sam slušao glazbu na 50 posto glasnoće, što je prilično glasno, ali i na nekih 25 posto zvuk je pun detalja i dovoljno bogat.

Foto: Sonos

Foto: Sonos

Uz Line-in ulaz kroz USB-C konektor možete spojiti gramofon ili neki vanjski uređaj, no Era 100 je sada dobila i Bluetooth podršku pa zvučnik možete koristiti kao svaki drugi Bluetooth zvučnik, ako želite puštati glazbu koju imate spremljenu u uređaju ili spojiti laptop i uživati u bogatijem zvuku. Isto tako, Era 100 može poslužiti i da podignete kvalitetu zvuka iz vašeg televizora preko Bluetootha i uživate u filmovima uz puno bogatije baseve. Cijena mu je od 289 eura.

Source: 24sata.hr

Dario Josipovic

Learn More →