‘Divna propast‘: 50 nijansi ‘Poslije svega‘

Petodijelni serijal “Poslije svega” ili “After” nije još došao do samoga kraja, a ljubitelji mladenačkih romansi dobili su novi film franšizna potencijala da preuzme njegovo mjesto jednom kad završi – “Divna propast” (“Beautiful Disaster”) redatelja Rogera Kumblea.

To podsjeća na razdoblje otprije desetak godina, kad je završavao serijal “Sumrak” pa su nicali novi fantazijsko-romantični filmovi franšiznih nastojanja poput “Divnih stvorenja”, “Instrumentarija smrtnika”, “U sebi”… “Divna propast” je stvorena da naslijedi “Poslije svega” i sličnosti među filmovima su frapantne.

FILM: Beautiful Disaster; romantična drama; SAD, 2023. REŽIJA: Roger Kumble ULOGE: Virginia Gardner, Dylan Sprouse DISTRIBUCIJA: Blitz OCJENA: **

I “Beautiful Disaster” i “After” su nastali u produkciji kompanije Voltage Pictures kao ekranizacije bestselera, u ovom slučaju romana spisateljice Jamie McGuire. Oba filma u središtu priče drže romansu zločestog dečka i isprve povučenije djevojke koji dožive instantnu konekciju, iako ga ona isprve nastoji držati na distanciji.

U “Poslije svega” dežurni “bad boy” je Hardin Scott (Hero Fiennes Tiffin), štreberica Tessa Young (Josephine Langford), a u “Divnoj propasti” su to Travis Maddox (Dylan Sprouse) i Abby Abernathy (Virginia Gardner). Sprouse je, k tome, čak i glumio u drugom dijelu “After” serijala – “Poslije svega: Sudar” kojeg je, pak, režirao upravo redatelj “Divne propasti” Kumble, znan po režiji superiornijih “Okrutnih namjera”, solidne moderne inačice “Opasnih veza”.

Napokon, “After” se ukaže na TV-u u jednoj sceni “Beautiful Disaster”, konkretno film gleda Travisov cimer Shepley (Austin North) i na rubu plača se pita “Kako je (Hardin) to mogao napraviti Tessi?”. Možda se, tako, “Divna propast” za par godina ukaže na TV-u neke iduće romanse kojoj će biti očiti uzor kao što je to ovom filmu “Poslije svega”.

Ipak, “Beautiful Disaster” se pokušava odmaknuti od serijala “After” tako što ljubavnu priču iz sapunice potencira golotinjom i malčice vrućim erotskim scenama. “Poslije svega” je više pazio što (ne) smije pokazati, a “Divna propast” je nešto eksplicitniji. U kadru povremeno sijevnu gole ženske grudi i muške stražnjice, a tu je i erekcija, čime film nišani i na “Pedeset nijansi sive” i “365 dana”, premda ne odlazi posve u tom smjeru da postane nova “Euforija”.

Svejedno, takav pristup je razmjerno “osvježenje” za krajnje generičku priču u rangu “After” koju pokreće oklada između seksističkog ženskara Travisa i sramežljivije feministice Abby. Naime, Travis se u slobodno vrijeme natječe u MMA borbama, kako bi lik bio prijemčiviji rijetkim muškarcima u publici koji će prepoznati “I must break you” citat iz “Rockyja IV”.

Prije jedne borbe, inspiriran “she‘s all that” izgledom Abby (za promjenu odjenula pripijenu crvenu haljinu iz koje joj ispadaju grudi), Travis joj ponudi okladu. Ako ga tip u ringu ne udari, on će na mjesec dana apstinirati od seksa, a ako pobijedi ona će toliko vremena nastaviti živjeti u njegovom stanu. “Nikad se neću poševiti s tobom”, tvrdi Abby, ali cimerici Americi (Libe Barer) priznaje da je Travis “privlačno građen”, koliko god bio “vulgaran i grub”.

Naravno, Abby će “pokleknuti” nakon što se njih dvoje zbliže dok spavaju u istom krevetu, ali komplikacije nastupaju kad njezina mračna i problematična pokeraška (!) prošlost pokuca na vrata s ocem Mickom (Brian Austin Green) i njegovim kockarskim dugovima prema sumnjivom tipu (Rob Estes; glumio u tri dijela serijala “Poslije svega”).

Abby je proturječan lik, kao i sam “Beautiful Disaster” koji je uputnije gledati kao nenamjernu komediju kad se radnja preseli u Las Vegas i čini se kao da je Kumble nespretno prilijepio neki drugi film na prvi. Srećom, Gardner daje sve od sebe da Abby ne postane karikatura i jedva smo prepoznali iz trilera “Pad”, što ukazuje na njezin glumački potencijal koji je iznad ovakvog “štanc” materijala s podrazumijevanim nastavcima. Kad “Divna propast” završi i na ekranu se ispiše “kraj”, brže-bolje uslijedi dodatak “možda nije”. “Beautiful Disaster” tek počinje. Čeka nas “Beautiful Wedding”.

Dogodine nastavak

Nastavak je planiran za iduću godinu, a tko zna, možda se ukaže i do kraja ove.

Source: slobodnadalmacija.hr

Dario Josipovic

Learn More →