Ona ima ‘Moć‘: uloga u nadnaravnoj seriji trebala bi hrvatskoj glumici napokon otvoriti vrata Hollywooda

Barack Obama redovno radi liste najboljih filmova i knjiga godine koje imaju “težinu” s obzirom na njegovo ime. Na listu najboljih knjiga 2016. Obama je stavio “The Power” spisateljice Naomi Alderman koja se našla i na listi bestselera “New York Timesa”. Tad je bilo jasno da bi “Moć” mogla biti ekranizirana u formi filma ili serije, posebice kad je Alderman isticala Margaret Atwood kao mentoricu, dakle spisateljicu čija je “Sluškinjina priča” pretvorena u televizijski/streaming hit.

Četiri godine poslije, “The Power” je odobren kao serija kreatorica Raelle Tucker, Naomi Alderman i Sarah Quintrell u produkciji (Amazon) Prime Videa. Snimanje je počelo 2020., da bi ga prekinula korona i prolongirala premijeru koja se na koncu dogodila na prijelazu ožujka u travanj 2023. godine.

Odgoda nije toliko išla u prilog “Moći” s obzirom da se u međuvremenu snimilo mnoštvo filmova i serija u skladu novovjekih ženskih pokreta, a i “The Handmaid’s Tale” se razvodnila. No, iako povremeno režiran teškom rukom, “The Power” ima svojih aduta za gledanje.

Jer, serija je globtroterski nadnaravni dramski triler u kojem tinejdžerice diljem svijeta razviju novi organ i dobiju nadljudske, superherojske sposobnosti kao da su X-(wo)men te prijete preokrenuti patrijarhalno društvo naopačke, a jednu od važnijih uloga ima i hrvatska glumica Zrinka Cvitešić.

Rat među spolovima

Uvodna naracija govori o “svijetu u kojem se ne bojimo nego se nas boje”, svijetu koji je “na dohvat prstiju”. “Svaka revolucija počinje s iskrom”, čujemo, a iskrenja će biti jer tinejdžerice isijavaju elektricitet iz ruku i prže sve pred sobom. “Svijet gori” i “tinejdžerice pale sve živo”.

Prva epizoda predstavlja brojne likove, s naglaskom na tinejdžerice poput tamnopute Allie (Halle Bush) koja će spržiti očuha zlostavljača (Chris Mulkey), kćerke gangstera Roxy Monke (Ria Zmitrowicz) i Jos (Auli’i Cravalho, najbolja od mlađih glumica).

Zanimljivo, Jos je kćerka Margot Cleary-Lopez, gradonačelnice Seattlea (zvjezdana Toni Collette; “Šesto čulo”, “Nož u leđa”) koja će podržati tinejdžerice s moćima i zbog toga stati na žulj guverneru Danielu Dandonu (Josh Charles; “Društvo mrtvih pjesnika”). Inače, Margot ima supruga Roba (John Leguizamo) i on obavlja sve kućanske poslove.

To sugerira feministička nastojanja serije koja u prvih pet zasad dostupnih epizoda standardno pati od neujednačenosti i viška podzapleta, ali je glumački dojmljiva, scenografski atraktivna (Seattle, London, Nigerija…) i znade intrigirati društveno-politički provokativnom pričom, ako je već tanka po pitanju napetosti, uzbuđenja i takozvanog tjelesnog horora (možemo samo zamišljati što bi od ovakve priče o mladim ženama koje razvijaju novi organ napravio David Cronenberg; “Muha”, “Zločini budućnosti”).

“The Power” radi zanimljivu inverziju/disbalans moći među spolovima i nemoćne djevojke pretvara u moćne zahvaljujući “električnom prokletstvu” kao eksternoj manifestaciji neke njihove interne traume. Pojedine države svijeta proglašavaju djevojke “teroristkinjama”, kao Moldavija.

Tamo upoznajemo bivšu gimnastičarku Tatianu Donic (Zrinka Cvitešić), sadašnju trofejnu ženu seksističkog predsjednika koju upoznajemo u skupim krpicama kako se smiješi zamrznutim osmjehom od milijun dolara, a kako priča ide dalje ona je sve više željna vlastite moći.

S natprirodnim moćima žene mogu od plijena postati predatorice, od ugnjetavanih ugnjetavači(ce) i zloporabiti “električno proklestvo”, ali i koristiti moći za dobro, sijati smrt i oživjeti. Pitanje je što će prevagnuti, no rat među spolovima je naizgledan i nije u stilu ratovanja iz romantične komedije.

Temelji patrijarhata se ljuljaju i muškarcima se loše piše u seriji koja ističe da je (bolja) budućnost u ženskim rukama. Budućnost je žena, reklo bi se. Budućnost je i Zrinka Cvitešić. Hrvatska glumica je dobila dosad najveću ulogu u nekoj prestižoj stranoj produkciji koja bi joj napokon trebala otvoriti vrata Hollywooda. Zrinka to zaslužuje.

SERIJA: The Power; fantastična drama; SAD, 2023. KREATORI: Raelle Tucker, Naomi Alderman i Sarah Quintrell ULOGE: Toni Colette, Auli’i Cravalho OCJENA: ***

Nominacija za EU Oscara

Zrinka Cvitešić se proslavila ulogom u “Konjaniku” i “Što je muškarac bez brkova”. Posljednji put u hrvatskom filmu gledali smo je 2012. (“Ljudožder vegetarijanac”). Godinu dana ranije osvojila je nominaciju za Europskog Oscara za ulogu u filmu “Na putu” Jasmile Žbanić kao prva hrvatska glumica kojoj je to uspjelo. Selidbom u London počela je glumiti u tamošnjim kazališnim produkcijama poput mjuzikla “Once” za koji je osvojila nagradu Laurence Olivier. Nastupila je i u filmu “Lost In London” u režiji glumca Woodyja Harrelsona.

Source: slobodnadalmacija.hr

Dario Josipovic

Learn More →