A1 Hrvatska do 2025. planira gigabitnom fiksnom mrežom povezati milijun kućanstava

A1 Hrvatska do 2025. gigabitnom optičkom fiksnom mrežom planira povezati milijun ili oko 70 posto kućanstava u Hrvatskoj, najavio je u četvrtak na konferenciji za medije predsjednik uprave tog telekoma Jiri Dvorjačansky.

– Zadnjih 12 godina u fiksnu mrežu investirali smo milijardu eura, uključujući akvizicije poput B.neta i Metroneta, modernizaciju mreže i drugo. Nastavljamo s investicijama u tu mrežu, koja već sada može podržati kapacitet od 50 Gbps – istaknuo je Dvorjačansky.

Ne iznoseći koliko planiraju investirati u 2023. i do 2025., ocijenio je da A1 ima moderniju gigabitnu fiksnu mrežu, na koju trenutno oko 670 tisuća kućanstava ima mogućnost spajanja.

Foto: A1

Krajem ove godine to će biti dostupno za njih 800 tisuća, a Dvorjančansky vjeruje i da će njihove investicije pridonijeti i napretku Hrvatske na EU DESI indeksu (stupanj digitalizacije zemlje).

Podsjetio je i na ovogodišnju investiciju A1 od 109,28 milijuna eura u radio-frekvencijski spektar, te na ulaganja u frekvencije za 5G, čime, dodao je, pokazuju i da na mobilnoj mreži rade jednakim intenzitetom.

Na konferenciji za medije pokazali su i test brze fiksne mreže, na uređajima kineskog dobavljača ZTE, s kojim, po riječima glavnog direktora za tehniku i informacijske tehnologije u A1 Branimira Marića, kao i s još desetak drugih iz svijeta surađuju kao i većina telekoma.

Marić je kazao da im je cilj u idućih par godina u potpunosti zamijeniti zastarjelu pristupnu tehnologiju fiksnoj mreži putem bakrene parice novim tehnologijama, kao i zamijeniti sve modeme kod korisnika.

Foto: A1

– Ne gradimo optičku mrežu samo u velikim gradovima i oko njih, nego i u manjim mjestima i ruralnim krajevima, i to dijelom i sredstvima iz EU fonda koja smo dobili za tu namjenu- dodao je Marić.

Osim dostizanja velikih brzina u fiksnoj mreži od 50 Gbps, za razliku od sada kada komercijalni korisnički uređaji podržavaju brzine u toj mreži od 2,5 do maksimalnih 10 Gbps, Marić je istaknuo da će se i latencija (odaziv mreže) u budućnosti smanjiti na samo 15 nanosekundi, čime se također dokazuje i milijun puta veća brzina nego u mrežama na bakrenoj parici.

Na pitanje novinara planiraju li i kada A1 povećati cijene ove godine s obzirom na mogućnosti koje za to ima indeksnom klauzulom zbog inflacije, u A1 su odgovorili da o tome još nisu donijeli odluku.

Source: 24sata.hr

Dario Josipovic

Learn More →