Dolaze nam androidi: ‘Roboti EVE i NEO njegovat će ljude…’

Tehnološki startup OpenAI, koji stoji iza najpopularnije umjetne inteligencije ChatGPT, uložio je 23,5 milijuna dolara u norvešku tvrtku 1X koja razvija humanog robota.

Taj android naziva EVE imat će razvijene ruke kojima će moći podizati stvari i pakirati ili raspakiravati kutije. Prema Norvežanima, trebao bi moći raditi među ljudima, a u prodaji će biti već ovoga ljeta. Prema tehnološkim analitičarima, OpenAI se na ulaganje odlučio kako bi preduhitrio rivala Elona Muska koji planira izraditi robota Tesla bota.

– OpenAI vjeruje u pristup i utjecaj koji 1X može imati na budućnost rada. Oni su predvodnici u korištenju sigurnih i naprednih tehnologija u robotici – rekao je nakon ulaganja Brad Lightcap, operativni direktor OpenAI-ja i upravitelj OpenAI Startup fonda. Uloženi novac Norvežani planiraju iskoristiti kako bi povećali proizvodnju robota u Norveškoj i Sjevernoj Americi. Najavili su odmah i kako rade na drugom dvonožnom androidu, a zvat će se NEO. Svoj proizvod otvoreno reklamiraju kao zamjenu za radnike, pa tako i one koji njeguju bolesnike, piše Daily Mail. Naime, EVE je dizajniran za nježno pomicanje i rukovanje objektima, interakciju s ljudima i dovršavanje zadataka koji se ponavljaju. Njime se upravlja pomoću virtualne stvarnosti, odnosno iza svakog robota je operater koji u kontrolnom centru sve gleda kroz “oči”.

Foto: Profimedia

Prema stranici za zapošljavanje, tvrtka 1X trenutačno zapošljava stručnjake za umjetnu inteligenciju.

– Ako ste pametni, ljubazni, motivirani i želite graditi androide, pridružite nam se – napisali su u oglasu. Podsjetimo, tehnološki gigant Microsoft, koji je i sam uložio 10 milijardi dolara u umjetnu inteligenciju OpenAI-ja, prezentirao je svoje istraživače kako koriste sustav ChatGPT kako bi kontrolirali robota. Uz jednostavne naredbe, mogli su narediti stroju da pronađe gdje mogu zgrijati hranu, a on je sam upalio mikrovalnu pećnicu.

– Želimo pomoći ljudima da lakše komuniciraju s robotima, bez potrebe za učenjem složenih programskih jezika ili pojedinosti o robotskim sustavima – napisali su tad iz Microsofta.

Dodali su kako je ključan izazov kako naučiti ChatGPT rješavati probleme uzimajući u obzir zakone fizike i kontekst radnog okruženja te kako fizičke radnje robota mogu promijeniti stanje u svijetu. 

Source: 24sata.hr

Dario Josipovic

Learn More →