Lego će u proizvodnji kockica koristiti ‘zeleni’ metanol

Danski proizvođač igračaka LEGO izvijestio je u četvrtak da je osigurao opskrbu ‘zelenim’ metanolom, koji bi trebao smanjiti udio ugljika u plastičnoj sirovini za slavne kockice.

Lego će zeleni metanol nabavljati od tvrtke za obnovljivu energiju European Energy, koja gradi tvornicu u danskom Aabenraau i trebala bi krenuti s proizvodnjom iduće godine.

European Energy planira proizvoditi 32.000 tona zelenog metanola godišnje, uz upotrebu struje iz vjetro-elektrana, fotonaponskih sustava i biogenog ugljičnog dioksida.

Izvijestili su da će metanolom opskrbljivati i danskog proizvođača lijekova Novo Nordisk, koji će ga koristiti kao zamjenu za plastiku u inzulinskim olovkama i drugim medicinskim uređajima.

Ni Novo Nordisk ni LEGO nisu naveli koliko metanola planiraju kupovati od European Energyja.

Logistički div Maersk osigurao je već prošle godine polovinu njegove buduće proizvodnje, za 19 naručenih brodova koji metanol mogu koristiti kao pogonsko gorivo.

LEGO će istražiti mogućnosti upotrebe zelenog metanola u nekim vrstama kockica. Planira na tržište plasirati nove prototipove kockica, nakon što je u lipnju 2021. izvijestio da će u proizvodima početi koristiti reciklirani materijal iz plastičnih boca.

Trenutno se iz fosilnih goriva proizvede oko 100 milijuna tona metanola godišnje, od čega se otprilike dvije trećine koristi u kemijskoj industriji, a ostatak u transportu, navodi European Energy.

Source: 24sata.hr

Dario Josipovic

Learn More →