Game Boy slavi 34. rođendan: Proslavio ga je Tetris, bio je u svemiru i svi su ga htjeli imati

Na današnji dan 1989. godine, Nintendo je u Japanu svijetu predstavio svoju ručnu konzolu. Game Boy je iznimno brzo promijenio način na koji gledamo na video igre, ali i na prijenosne gadgete.

POGLEDAJTE VIDEO:

Tetrisi, Super Mario i sve ostale igre koje su zabavljale milijune ljudi pomogle su u otvaranju puta za niz ‘ručnih gadgeta’ koji su danas sasvim uobičajeni, poput iPhonea, iPoda, PSP-a, Vite, 3DS-a…

Svi oni i vizualno podsjećaju na sivu konzolu, koja se prodala u 118,6 milijuna primjeraka (zajedno s nasljednikom Game Boy Color). Dobio je i nekoliko nasljednika te je par puta redizajniran, a i najnovije verzije Nintendo DS i 3DS duguju puno originalnoj konzoli.

Istina, grafika i nije bila spektakularna (za današnje pojmove) sa svojim sivim linijama na zelenkastoj podlozi, no mala ručna konzola donijela je pravu revoluciju i omogućila nam da se igramo svugdje.

Zanimljivosti:

Prva ručna konzola u stvari je stigla 10 godina ranije, a napravila ju je tvrtka Microvision. Uz nju je svaki cartridge imao svoj procesor i memoriju.

U isto vrijeme kad je Nintendo otkrio Game Boy, bilo je i konzola s jačim hardverom i grafikom u boji, no Nintendo je jeftinijim hardverom omogućio do 30 sati igranja na 4 AA baterije. I tu se kao u slučaju konzole Wii pokazalo da nije sve u izgledu i najnovijem hardveru.

Nakon lansiranja 21. travnja, Nintendo je ubrzo rasprodao prvih 300.000 komada konzole.

Tetris je bio jedan od ključnih naslova koji su koristili Game Link kabel za spajanje dvije konzole. Dodatni adapter omogućio je povezivanje četvero igrača. To je i najprodavanija igra. Prodala se u 30,26 milijuna komada.

Game Boy je 1993. letio i u svemir. Ruski kozmonaut Aleksander Serebov na Miru se opuštao igrajući igre, a konzola je kasnije prodana na aukciji za 1220 dolara.

Source: 24sata.hr

Dario Josipovic

Learn More →