Propalo je povijesno slijetanje prve privatne japanske letjelice na Mjesec: Izgubili su kontakt

Japanski lunarni lander Hakuto-R, prva privatna svemirska letjelica koja je planirala sletjeti na Mjesec ipak nije uspjela ostvariti svoj cilj. Naime, slijetanje je bilo planirano za utorak, 25. travnja, no iz tvrtke Ispace otkrili su kako nisu mogli uspostaviti kontakt s letjelicom, pretpostavljajući da je izgubljena, piše CNN.

Svemirska letjelica Hakuto-R lansirana je u prosincu 2022. na raketi SpaceX Falcon 9 na Floridi, a na sebi je imala rover razvijen u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Putovala je tri mjeseca kako bi ušla u orbitu oko Mjeseca, udaljene oko 383.000 kilometara od Zemlje.

lunarni uređaj za slijetanje, koji nosi rover razvijen u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, pokušao je u utorak pronaći svoj oslonac na površini Mjeseca – i potencijalno označiti prvo svjetsko slijetanje na Mjesec za komercijalno razvijenu svemirsku letjelicu. Ali kontrolori leta na zemlji nisu odmah mogli ponovno uspostaviti kontakt, što je kompaniju navelo da pretpostavi da je letjelica izgubljena. Očekivalo se da će letjelica sletjeti na Mjesec, no došlo je do očekivanog prekida komunikacije, nakon čega više nisu uspjeli uspostaviti kontakt. 

– Nismo uspjeli potvrditi uspješno slijetanje. Moramo pretpostaviti…da nismo mogli dovršiti slijetanje na površinu Mjeseca. Naši inženjeri nastavljaju istraživati ​​situaciju – rekao je izvršni direktor Ispacea Takeshi Hakamada. Dodao je da je njegov tim uspio prikupiti podatke iz vozila sve do pokušaja slijetanja, što je “veliko postignuće” koje bi trebalo pomoći u informiranju budućih Ispace misija.

Employees of "ispace" react as they wait for signal from the lander in HAKUTO-R lunar exploration program on the Moon at a venue to watch its landing in Tokyo

Foto: KIM KYUNG-HOON/REUTERS

U povijesti su samo tri zemlje izvele kontrolirano slijetanje na Mjesec – Sjedinjene Države, bivši Sovjetski Savez i Kina. SAD je i dalje jedina zemlja koja je poslala ljude na Mjesec. Japanski Ispace imao je drugačiji pristup od prijašnjih lunarnih misija, pokušavajući spustiti svoju letjelicu na Mjesec kao profitni posao, a ne pod zastavom jedne zemlje.

Source: 24sata.hr

Dario Josipovic

Learn More →