‘Tri mušketira: D‘Artagnan‘: Svi za jednog, ponešto za sve; pogledali smo novu verziju klasika s francuskim zvijezdama

Mušketiri se nakon dugo vremena vraćaju kući, u matičnu domovinu Francusku. Legendardni “svi za jednog, jedan za sve” heroji iz pera francuskog pisca Alexandrea Dumasa pretežno su se junačili u američkim ili britanskim produkcijama sa zvjezdanim glumcima. Sjetimo se “Tri mušketira” iz davne 1948. s Geneom Kellyjem, Lanom Turner, Van Heflinom, Vincentom Priceom i Angelom Lansbury.

Tko može zaboraviti dvije avanture Richarda Lestera iz sedamdesetih s glumački najzvučnijom i najteškaškijom ekipom od svih filmova, Michaelom Yorkom, Oliverom Reedom, Richardom Chamberlaineom, Frankom Finlayjem, Raquel Welch, Faye Dunaway, Charltonom Hestonom i Christopherom Leejem?

FILM: Les trois mousquetaires: D‘Artagnan; akcijska avantura; Francuska, 2023. REŽIJA: Martin Bourboulon ULOGE: Vincent Cassel, Romain Duris DISTRIBUCIJA: Blitz OCJENA: ***

Početkom devedesetih snimila se i MTV-jevska verzija s Chrisom O‘ Donnellom, Charliejem Sheenom, Kieferom Sutherlandom, Julie Delpy i Rebeccom De Mornay.

Konačno, tu je i blockbuster iz 2011. s Loganom Lermanom, Lukeom Evansom, Matthewom Macfadyenom, Rayom Stevensonom, Christophom Waltzom, Millom Jovovich i Madsom Mikkelsonom.

Međutim, “The Three Musketeers” su sada nanovo postali “Les trois mousquetaires”. Nova “Tri mušketira”, podnaslovljena “D‘Artagnan” (“Les trois mousquetaires: D‘Artagnan”), snimljena su isključivo u francuskoj/europskoj produkciji na čelu s kompanijom Pathé. Iza kamere je Francuz Martin Bourboulon (“Eiffel”), a i glumci su pretežno francuski ili europski, od čega prednjače zvijezde poput Vincenta Cassela, Romaina Durisa, Eve Green, Louisa Garrela i Vicky Krieps.

No, produkcija je visokobudžetna, obogaćena s raskošnom scenografijom i kostimografijom, zbog čega su “Tri mušketira” stekli titulu jednog od skupljih novijih francuskih i europskih filmova. “D‘Artagnan” je europski spektakl na hollywoodski način, rijetki francuski film koji se prikazuje i u IMAX kinoformatima diljem Europe i regije, u Hrvatskoj i Srbiji.

Francuska premijera filma bila je hollywoodska. Glavni glumci Cassel, Duris, Pio Marmaï (“Sve je to zbog ljubavi”) i François Civil (“U mraku katakombe”) – dobro pogođeni tumači mušketira Atosa, Aramisa, Portosa i D‘Artagnana – dojahali su na premijeru na konjima, iznenadivši Parižane u automobilima kad su zastali pored njih na semaforu.

Redatelj Bourboulon se definitivno ugledao na Hollywood i hollywoodske filmske i političke trendove snimajući “Les trois mousquetaires: D‘Artagnan” pa je Portos biseksualac i u jednoj sceni završi u krevetu s ženom i muškarcem. Za prijašnje ekranizacije Dumasova romana Bourboulon s “Tri mušketira” pokušava napraviti ono što su, primjerice, “Robin Hood: Princ lopova”/”Robin Hood” Ridleyja Scotta i “Casino Royale” napravili za junaka iz Sherwoodske šume i Jamesa Bonda.

Dakle, posrijedi je (naj)realističnija verzija Dumasova klasika, uronjena u kišu i blato 17. stoljeća (godina je 1627.). Realistični “makeover”, pri čemu Bourboulon kao da se dijelom ugledao i na Kubrickova “Barryja Lyndona”, povlači sobom višak ozbiljnosti i manjak humora, tj. komične zaigranosti Lesterovih klasika, ali bio je, reklo bi se, prijeko potreban nakon fantazijskog filma iz 2011. s letećim galijama i nedavnog crtića u kojoj su mušketiri postali – psi.

Uvodna kišom natopljena scena sugerira akcijsko-avanturistički realizam dok Bourboulon spaja “Sedam samuraja” s “Johnom Wickom”. Prilično uzbudljivo režirana akcija je realističnija za Mušketire, kadrovi su duži, a D‘Artagnan svojevrsni povijesni John Wick naoružan musketom i mačem, kao što su to i Atos, Portos i Aramis.

Nakon borbe s nekolicinom protivnika, D‘Artagnan biva napucan i sahranjen, ali ustaje iz groba i simbolički biva ponovno rođen, čime Bourboulon kao se nadovezuje na rađanje mitskih filmskih likova u uvodnim momentima novomilenijskih verzija “Conana Barbarina” i “Carrie”.

Srećom, “Les trois mousquetaires” je bolji od remakea “Conana” i nove “Carrie”, kao i od zadnje dvije verzije “Triju mušketira” (1993., 2011.). Priča je više-manje ista, vjerna Dumasovu predlošku uz određene pjesničke slobode i potenciranja zavjera i spletki uz mačevalački spektakl koji je esencija romana.

Mladi D‘artagnan se pridružuje trima mušketirima kraljevske garde kako bi zaštitili kralja Luja XIII (Garell) i kraljicu Anu (Krieps još jednom u ulozi vladarice nakon “Korzeta”). Francuskom kraljevstvu prijeti novi vjerski rat nakon godina mira, a kardinal Richelieu (Eric Ruf) i dekolteirana Milady (Green, fatalna na tragu “Sin City 2”) spletkare i manipuliraju ne bi li diskreditirali, pa i svrgnuli, kraljicu razotkrivanjem njezine zabranjene ljubavi s Vojvodom od Buckinghama (Jacob Fortune-Lloyd).

Višak zapleta i dvorskih intriga umetnut je da privuče “GOT” fanove, za romantičare tu je slatka romansa D‘Artagnana i Constance (Lyna Khoudri; “Visoka moda”, “Francuska depeša”), a “čuveni trio mušketira kojih je sada četiri” bore se kao Wick i kao da tvore superjunački tim iz 17. vijeka, nekakve Osvetnike iz kraljevske garde. Svi za jedan, ponešto za sve. En garde!

Nastavak u kinima do kraja godine

Paralelno s ovim filmom snimljen je i nastavak “Tri mušketira: Milady” koji bi trebao stići u kina do kraja godine. Francuzi planiraju i novu, također dvodijelnu verziju Dumasova romana “Grof Monte Cristo”.

Source: slobodnadalmacija.hr

Dario Josipovic

Learn More →