Europski parlament ide u izradu Akta o umjetnoj inteligenciji: AI alati klasificiraju se po riziku

Odbori Europskog parlamenta postigli su u četvrtak preliminarni dogovor o Aktu o umjetnoj inteligenciji koji će otvoriti put prema prvoj regulaciji umjetne inteligencije.

– Usprkos konzervativnim željama za većim nadzorom i ljevičarskim fantazijama o pretjeranoj regulaciji, parlament je pronašao solidan kompromis koji će razmjerno regulirati umjetnu inteligenciju, zaštititi prava građana, poticati inovacije i jačati gospodarstvo – rekla je eurozastupnica Svenja Hahn. Europska komisija predložila je nacrt pravila prije gotovo dvije godine u pokušaju da zaštiti građane od opasnosti tehnologije u nastajanju, koja je posljednjih mjeseci doživjela procvat ulaganja i veliku popularnost.

Sada su u tijeku pregovori o Aktu o umjetnoj inteligenciji između europskih institucija. Predlaže se da tvrtke koje proizvode generativne AI alate kao što je ChatGPT imaju obvezu otkriti jesu li koristile materijal zaštićen autorskim pravima u svojim sustavima.

Zakonodavci su nastojali pronaći ravnotežu između poticanja inovacija i zaštite temeljnih prava građana. To je dovelo do toga da su različiti AI alati klasificirani prema njihovoj percipiranoj razini rizika: od minimalnog do ograničenog, visokog i neprihvatljivog. Visokorizični alati neće se zabranjivati, ali će se od tvrtki zahtijevati visoka transparentnost u poslovanju.

Source: 24sata.hr

Dario Josipovic

Learn More →