Kamere, zvučnici, gadgeti… sve to hakeri koriste za proboj. Skočio broj napada na lozinke

Microsoft je objavio treće izdanje izvještaja Cyber Signals u kojem ističu kako je vidljivo da se u razdoblju od 2020. do 2022. godine za 78% povećao  broj visokorizičnih ranjivosti u opremi za industrijsku kontrolu popularnih proizvođača.  

Pratili su 48 bilijuna signala 

Izvještaj je rezultat praćenja 48 bilijuna signala koji se svakodnevno prate, kao i na temelju analize 8 500 Microsoftovih stručnjaka za sigurnost, cyber kriminal i kibernetičku sigurnost.  

Porast napada na lozinke 

Zabilježen je porast napada na lozinke od 74% a procjena je da se svake sekunde događa čak 921 napad.

Microsoft je do sada uklonio više od 10.000 domena koje su koristili cyber kriminalci. 

Prema istraživanju koje je provela International Data Corporation, očekuje se da će do 2025. godine biti više od 41 milijardu IoT uređaja u korporacijskim i komercijalnim okruženjima što znači da su kamere, pametni zvučnici i slični komercijalni uređaju ulazne točke za napadače. 

Laptopi i mobiteli nisu jedine mete 

Foto: Microsoft

Napadi mogu, navodi se u Microsoftovom izvještaju, imati različite motive za kompromitiranja i drugih uređaja, a ne samo tipičnih prijenosnih računala i pametnih telefona. 

Da bi se uspostavio sigurniji odnos bitno je, dodaju, razmotriti implementaciju kontrolnih mjera jer zračno izolirani uređaji i sigurnosni perimetar više nisu dovoljni za borbu protiv sofisticiran ih malware programa, ciljanih napada i zlonamjernih napada iznutra. 

Prijavni podatci zaposlenika kao i pristup odobren dobavljačima treće strane te izvođačima radova mogu biti zloupotrijebljeni, te podsjećaju na malware incident koji je preživjela jedna velika svjetska kompanija proizvodi hranu i piće jer su koristili stare operativne sustave za upravljanje tvorničkim operacijama. 

– U protekloj godini gotovo svi napadi koji su se dogodili započeli su pristupom IT mreži koja je zatim korištena za prodiranje u OT okruženje –  izjavio je Vedran Bajer, Country Manager za Microsoft Hrvatska.

Source: 24sata.hr

Dario Josipovic

Learn More →