Startup Vast i SpaceX lansirat će komercijalnu svemirsku postaju veličine školskog autobusa

Vast, startup koji podupire kriptovalutni milijarder Jed McCaleb, namjerava lansirati svemirsku postaju veličine školskog autobusa u orbitu do kraja 2025. uz pomoć partnera SpaceX, raketne tvrtke Elona Muska.

Cilindrična svemirska letjelica nazvana Haven-1 najnovija je platforma planirana kao zamjena za Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), dva desetljeća star orbitalni istraživački laboratorij kojim prvenstveno upravljaju SAD, Rusija i Europska svemirska agencija.

Očekuje se da će se ISS umiroviti 2030. godine, a američka svemirska agencija NASA želi da komercijalne svemirske postaje zamijene ISS.

Agencija je 2021. dodijelila 415 milijuna dolara razvojnih sredstava četirima tvrtkama, uključujući Northrop Grumman i Blue Origin milijardera Jeffa Bezosa.

Vast nije bio među njima, ali se nada da će dobiti nešto sredstava od NASA-e do 2028., rekao je Reutersu čelnik tvrtke Max Haot.

Nijedna privatna tvrtka nikada nije izgradila i postavila svemirsku postaju. ISS veličine nogometnog igrališta, izgrađen tijekom višestrukih lansiranja i tijekom svog životnog vijeka opremljen različitim komponentama, koštao je zemlje sudionice više od 100 milijardi dolara zajedno.

McCaleb, prema Forbesu vrijedan 2,4 milijarde dolara, podržat će razvoj svemirske letjelice i do sada je uložio 300 milijuna dolara.

Ukupni trošak razvoja Haven-1 “tek treba vidjeti”, rekao je McCaleb, također izvršni direktor Vasta, u intervjuu.

“Mislim da će trebati malo više od toga, ali vidjet ćemo.”

Posada od 4

Vast, osnovan 2021., rekao je da planira lansirati četveročlanu posadu na Haven-1 u jednomjesečnu istraživačku misiju, nedugo nakon što bude raspoređen. Haven-1 bit će lansiran sa SpaceX-ove rakete Falcon 9.

SpaceX će također obučavati astronaute koji će napustiti Zemlju u SpaceX-ovoj kapsuli Crew Dragon. Kapsula će autonomno pristati na Haven-1.

Potpuno komercijalni projekt budućnost je niske Zemljine orbite, a Vast i SpaceX poduzimaju korak ka tome da to postane stvarnost, rekao je u izjavi Tom Ochinero, viši direktor SpaceX-a.

Očekuje se da će Haven-1 trajati tri godine i podržavati još tri misije od 30 dana. Vast je u pregovorima s potencijalnim astronautima za početnu misiju, rekao je Haot.

Source: 24sata.hr

Dario Josipovic

Learn More →