‘Svjedok optužbe‘: Pričajte o Marlene, ali nemojte reći kraj! Sudska drama jedan je od prvih filmova s nizom preokreta

Proslavila se ulogom zavodljive kabaretske pjevačice u “Plavom anđelu” Josefa Von Sternberga. U legendu je ušla plesnom točkom iz filma “Plava Venera” istog redatelja, kad otkrije svoje lice i tijelo ispod maske i kostima gorile. Ona je čuvena njemačko-američka glumica Marlene Dietrich, plava Venera crno-bijele kinematografije.

Film “Blonde Venus” je obilježio Dietrich, toliko da glumičina biografija nosi naslov Von Sternbergova klasika. No, Marleneina filmografija krije i druge više ili manje poznate filmove vrijedne gledanja. Jedan od njih je i “Svjedok optužbe” (“Witness For The Prosecution”, 1957.), adaptacija romana Agathe Christie.

FILM: Witness For The Prosecution; sudska drama; SAD, 1957. REŽIJA: Billy Wilder ULOGE: Tyrone Power, Marlene Dietrich OCJENA: ****

“Svjedok optužbe” kao redatelj potpisuje legendarni Billy Wilder (“Sedam godina vjernosti”, “Apartman”), premda na trenutke djeluje kao da se iza kamere nalazi Alfred Hitchcock.

Wilder je na koncu i priznao da je ovo bio njegov pokušaj hičkokovog filma, a “Witness For The Prosecution” je ispao puno više od tog pokušaja, bolji od “Stage Fright”. Zanimljivo, Dietrich je željela da upravo austrijsko-američki režiser Wilder režira ovaj film kad je pristala odigrati glavnu žensku ulogu.

Osim neočekivanih (završnih) preokreta i Dietrich, “Svjedok optužbe” i “Trema” dijele i sklonost multiplim žanrovima, ovdje isprepletenoj sudskoj drami i misterioznom trileru s daškom komedije, kao i činjenici da oba spadaju među manje zamijećene naslove u bogatim filmografijama redatelja.

U jednu ruku “Witness For The Prosecution” izgleda kao svojevrsni nastavak Hitchcockove “Treme” s Dietrich, pod uvjetom da je lik Jonathana dočekao suđenje. Jer, imamo relativno sličnu situaciju. Za ubojstvo starije žene iz visokog društva uhićen je Leonard Vole (dobri Tyrone Power), koji se sprijateljio s udovicom nakon što joj je pomogao oko odabira šešira i ponovno je sreo u kinu.

Leonard se čini krivim, posebice što ga je pokojnica stavila u oporuku. Pa ipak, pitanje jest je li kriv ili možda nevin. To pitanje kopka “šampiona beznadnih slučajeva” Wilfrida Robartsa (fenomenalni Charles Laughton, zaslužan za humor filma), starijeg odvjetnika koji voli izazove i prihvaća braniti Leonarda unatoč ugroženom zdravlju i protivljenju liječnika.

“Izgleda loše, ali nije kriv”, smatra Robarts, sklon izjavama tipa “Krv je gušća od dokaza”. Kad odvjetnik upozna Leonardovu suprugu Christine (Dietrich), rođenu u Njemačkoj, isprve se čini da će imati slučaj riješen i da će ona svjedočiti u njegovu korist i potvrditi njegov alibi.

Ispostavlja se da ona, “vrlo izuzetna žena” (kompliment kao da je upućen i Marlene), “smišlja nešto”. Što točno, ne bi bilo fer odati. Na koncu, marketing filma se vrtio oko krilatice upućene publici “Pričajte o tome, ali molimo vas nemojte reći kraj!”. Zaplet krije podzaplete i niz nepredvidljivih obrata.

Wilder u “flashbacku” otkriva kako su se Leonard i Christine upoznali u Njemačkoj 1945., gdje je ona predstavljena kao zabavljačica s harmonikom u rukama, pjevajući i nastupajući kao mnogi likovi u karijeri nezaboravne Dietrich (ovdje možda nikad ledenije, fatalnije i misterioznije).

Glumica ima dvije uloge u jednoj (pogledajte film pa ćete vidjeti) i njezina Christine uspijeva prevariti ne samo likove, nego i gledatelje, kradući svaku scenu u kojoj se pojavljuje s naglaskom na one u sudnici i oblikujući “Svjedoka optužbe” kao studiju karaktera.

Scene u sudnici znaju povremeno biti teatralne, ali to je zaštitni znak sudskih drama koje “Witness For The Prosecution” (re)definira za buduće trilerske filmove tog tipa s neočekivanim završnim “twistovima”, poput “Iskonskog straha”. Konačno, Wilder prebacuje kazališnu pozornicu u sudnicu i obratno, zainteresiran za glumu i igranje uloga, počevši od Marlene kojoj kao da odaje počast za cjelokupnu dotadašnju karijeru. Ona mu uzvraća jednom od njezinih najboljih uloga, ako ne i najboljom.

Posljednja uloga Tyronea Powera

Tyrone Power je u “Svjedoku optužbe” ostvario posljednju ulogu; umro je na setu filma “Solomon i Sheba”, nakon čega ga je zamijenio Yul Brynner. Elsa Lanchaster, koja glumi medicinsku sestru miss Plimsoll, stvarna je supruga Charlesa Laughtona, što komično dodavanje njihovih likova čini još urnebesnijim.

Source: slobodnadalmacija.hr

Dario Josipovic

Learn More →