Algebra otvorila prvi hrvatski studij razvoja računalnih igara

Visoko učilište Algebra u utorak na konferenciji ‘Igrama do karijere’ je najavilo otvaranje novog studijskog programa, koji je prvi takav program u Hrvatskoj. Naime, predstavljen je prijediplomski studij razvoja računalnih igara. 

Naglašavaju kako je u 2022. godini od game developmenta globalno uprihođeno 184,4 milijarde dolara, a do 2025. godine očekuje se globalni prihod od 300 milijardi dolara. Game development je jedan od najunosnijih i najbrže rastućih sektora svjetske ekonomije, a u Hrvatskoj također bilježi  bilježi konstantan rast prihoda i zaposlenih.

Dekan Visokog učilišta Algebra Mislav Balković kazao je kako je moć hrvatske IT industrije podcijenjena.

– Važno je da kroz prijediplomski studij namijenjen razvoju računalnih igara damo dodatan doprinos game development industriji. Naš program odlično se nadopunjuje na srednjoškolski strukovni program koji već postoji u Sisku. Nastojali smo pokriti znanja iz nekoliko područja, dominantni dio čine programerska znanja i vještine, a trećina sadržaja odlazi na produkciju, story-telling i ostale kreativne elemente. Želimo Hrvatsku pozicionirati kao zemlju predvodnicu razvoja game developmenta u ovom dijelu svijeta, a pokretanje stručnog studija prvi je korak u tom smjeru – rekao je Balković.

Foto: Algebra

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić dodao je kako je ministarstvo u Zakon o audiovizualnim djelatnostima uvrstilo i gaming, s čime je omogućeno financiranje ovoj industrijskoj grani.

– Upravo u tehničkoj školi Sisak školovanje završava prva generacija game developera, a iduće godine nam stiže i prva generacija iz Novske koja trenutno prolazi eksperimentalni program, tako da je ovaj studijski program pokrenut u pravom trenutku. Razvoj gaming industrije ovisio je o malom broju pionira koji su i bez sustavne podrške učinili puno. Oni su nam bili putokaz i svijetla točka koja nam je ukazala na to gdje i sami možemo pružiti podršku jednoj od najbrže rastućih industrija u svijetu. Korak po korak došli smo i do visokog obrazovanja, industriju game developmenta shvaćamo ozbiljno i radit ćemo i dalje na tome da ona bude bolje pozicionirana u ukupnom hrvatskom gospodarstvu – naglasio je na konferenciji ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić. 

Voditelj Algebrinog studija razvoja računalnih igara Igor Margan kako je prepoznat strateški potencijal game development industrije i u skladu s potrebama tržišta rada razvila novi studijski program koji je nedavno i službeno pozitivno ocijenjen na sjednici akreditacijskog savjeta Agencije za znanost i visoko obrazovanje. 

Foto: Algebra

– Nadam se da nećemo imati potrebe za uvozom strane radne snage i da ćemo developere, koji će raditi na AAA projektima i igrama, razvijati u Hrvatskoj, u to čvrsto vjerujem. Rastemo kao industrija u svim segmentima i po broju prihoda i broju novih poduzetnika, ali za jači rast potrebna nam je institucionalna podrška i podrška tvrtki koje se bave game devom, kao i samih igrača koje želimo uključiti u proces proizvodnje“ – istaknula je Josipa Bencek iz Hrvatskog klastera proizvođača videoigara.

Sporazum o suradnji za pružanje stručnih praksi potpisan je s tvrtkama LGM, Protopixel, Ironward i Room-C Games.

Source: 24sata.hr

Dario Josipovic

Learn More →