Snagator oštrog oka: Isprobali smo novi Honor Magic 5 Pro

Honor Magic 5 Pro prvi smo put vidjeli još krajem veljače u Barceloni, kad je kineski proizvođač predstavio svoj globalni top model za borbu s najpopularnijim telefonima poput Galaxyja S23, Xiaomija 13 ili iPhonea 14. Ovih dana stigao je i u prodaju, a proteklih nekoliko dana smo ga i aktivno koristili. Honor je mnogima puno poznatiji po odličnim telefonima srednjeg ranga još iz obiteljske veze s Huaweijem, a uskoro bi trebali vidjeti još jedan telefon koji će im vjerojatno donijeti dobar uspjeh u toj klasi, a to je Honor 90. No Magic 5 Pro je telefon kojim se za kupce bore s najjačim uređajima u premium segmentu.

S koje god strane ga pogledali, na Magic 5 Pro naći ćete neku krivulju, a u Honoru su u Barceloni isticali da su bili inspirirani krivuljama koje je i arhitekt Gaudi koristio u svom radu. No, činjenica je da je telefon zaobljeniji od većine, pa je tako i ekran u svojim kutovima zaobljen, a i zaobljen je i preko rubova sa svih strana. Čak je i stražnji modul u kojem su tri kamere smješten u prsten koji se nalazi na sredini uređaja, kako i treba biti, a ne kao kod nekih rivala gurnut u jednu stranu. A smještajem i dimenzijama je ovo i jasni dizajnerski mamac Honora. Iako modul za kamere ‘izvire’ iz kućišta i to osjetno, od prstena je lagano zakrivljeni pad gdje možete položiti kažiprst dok koristite uređaj. No kako modul nema oštar kut, lako će vam prst pobjeći i na leće te ih uprljati. 

Foto: Ivan Hruškovec/24sata

Kako se ne radi o baš malom uređaju, težak je 219 grama i dimenzije su mu 162.9 x 76.7 x 8.8 mm, oni s manjim rukama će malo teže manevrirati ovim telefonom. No, generalno, zaobljeni dizajn pomaže u ukupnom baratanju. S prednje i stražnje strane nalazi se staklo, a telefon u ruci djeluje iznimno čvrsto i subjektivno još teže. Recimo, Vivo X90 sa svojom veganskom kožom na poleđini i 5 grama manje ostavlja nešto lakši dojam.

Foto: Ivan Hruškovec/24sata

Dijagonala ekrana je 6,81 inča , a radi se o LTPO OLED panelu koji ima HDR10+ te dinamičko osvježenje slike koje ide od 1 Hz sve do 120 Hz. Rezolucija ekrana je 1312×2848 piksela. Iako se radi o ogromnom ekranu, kao i na Galaxy S23 Ultra, zahvaljujući zaobljenim rubovima ne djeluje toliko ogromno, a i usporedbi s Ultrom, telefon je uži i tanji. Honor se hvali i kako Magic 5 Pro brine za vaše oči pa tako ima PWM prigušivanje do 2160 Hz, dinamično prigušivanje i cirkadijalni noćni prikaz, što sve zajedno znači da bi očima trebalo biti ugodnije kad koristite telefon noću. Inače, uređaj je dobio i TÜV Rheinland Circadian Friendly certifikat. Svjetlina ekrana ide do maksimalnih 1800 nita, a prikaz u raznim uvjetima je jako dobar, s odličnom crnom i izraženim bojama. Upravo te izražene boje možete i smanjiti u postavkama, ako su vam prenaglašene. 

Na vrhu telefona još ćete naći IR senzor kako bi mogli upravljati televizorima i drugim gadgetima na daljinski, tipke za glasnoću i uključivanje su na bočnoj strani, a ispod ekrana nalazi se senzor otiska prsta. Brz je, no preblizu donjem rubu za moj dojam. Zvučnici su na gornjem i donjem dijelu kućišta, no smještaj nije idealan, jer ako se igrate ili gledate film s telefonom u rukama, poklopit ćete zvučnike i prigušiti zvuk. Stereo zvuk je solidan sam po sebi, no neće vas impresionirati. Sasvim dovoljno za povremeno igranje ili gledanje TikToka u krevetu. Glazbu ćete ionako vjerojatno slušati na slušalicama, a one moraju biti ili USB-C (žičano), no vjerojatnije je da ćete koristiti bežične.

Foto: Ivan Hruškovec/24sata

Honor je kameru isticao kao jedan od glavnih aduta ovog uređaja, a čak je neko vrijeme Magic 5 pro bio i na vrhu DXOMark ljestvice najboljih mobilnih kamera. Trenutno je treći. Sve imaju senzor od 50 megapiksela. Sustav kamera sastoji se od glavne leće, širokokutne te periskopske leće s 3,5 optičkim zumom i 100x digitalnim uvećanjem. U samoj aplikaciji uvećanje je postavljeno na 10x, no možete ga ‘pogurati’, iako takve slike su daleko od dobrih.

Foto: Ivan Hruškovec/24sata

Glavni senzor senzor je veličine 1/1.12″ s f/1,6 blendom, dok telefoto ima f/3,0 blendu,a  širokokutna f/2,0. Na papiru je sve to poboljšanje u odnosu na lanjski model. Iako senzor nije najveći danas (Vivo x90 Pro i Xiaomi 13 imaju veći), telefon je ukupno daleko bolje plasiran od tih uređaja, a uz optičku stabilizaciju, može uloviti više svjetla i proizvesti bolje fotografije noću. Honor se hvalio da Magic 5 Pro može uhvatiti 13 posto više svjetla od S23 Ultre i 24 od iPhonea 14 Pro Max. 

Sprijeda se nalazi kamera od 12 mpx (f/2,4) uz koju je i dodatni TOF 3D senzor za dubinske podatke i biometriju. Ono što mi se svidjelo kod ove kamere je da u aplikaciji nudi 0,7x, 0,8x i 1x uvećanje slike, što je korisno ako želite uhvatiti veću grupu. 

Foto: Ivan Hruškovec/24sata

Foto: Ivan Hruškovec/24sata

Foto: Ivan Hruškovec/24sata

Uvećanje od 1x.

Foto: Ivan Hruskovec/24sata

Foto: Ivan Hruskovec/24sata

Makro fotografije pune detalja.

Foto: Ivan Hruskovec/24sata

Foto: Ivan Hruskovec/24sata

Noćni mod gornja fotografija i automatski mod.

Foto: Ivan Hruskovec/24sata

Foto: Ivan Hruskovec/24sata

3,5x i 100x uvećanje noćno.

Foto: Ivan Hruskovec/24sata

Foto: Ivan Hruskovec/24sata

Selfie kamera.

Foto: Ivan Hruskovec/24sata

Foto: Ivan Hruskovec/24sata

Foto: Ivan Hruskovec/24sata

Foto: Ivan Hruskovec/24sata

Foto: Ivan Hruskovec/24sata

Još nekoliko fotografija u različitim uvjetima.

Snapdragon 8 Gen2 je zadužen za obavljanje svih zadataka, a to znači trenutno najmoćniji čipset i obilje snage, zahvaljujući 12 GB RAM-a i još 512 GB memorije. Što god bacili pred njega, bez problema će progutati, radilo se tu o igrama, radu s više aplikacija… 

U nastavku možete vidjeti test na Wild Life Extreme i odličan rezultat od 3674 te test na GFXBench.

Foto: Ivan Hruskovec/24sata

Foto: Ivan Hruskovec/24sata

Da bi to sve obavili bez stresiranja, Honor isporučuje bateriju od 5100 mAh. To je više kapaciteta od S23 Ultre ili Xiaomija 13 Pro, a znači i da možete računati na lagodno korištenje tijekom dana. Ako niste prezahtjevan korisnik, bez problema ćete tu bateriju razvući i kroz dobar dio drugog dana. Imate li brojne aplikacije stalno uključene u pozadini, to može značajno skratiti vrijeme korištenja, kao što je u mom slučaju. Uz telefon dolazi punjač od 66W, koji će biti dovoljno brz da se dopunite ako treba tijekom dana. Naravno, imamo danas i niz uređaja sa puno bržim punjačima od 120W, no ovo je solidna mjera. Uz to, podržava i 50W bežično punjenje, ali za to morate imati odgovarajući punjač. 

Source: 24sata.hr

Dario Josipovic

Learn More →