Umjetna inteligencija pomogla u pronalasku antibiotika koji ubija opasnu superbakteriju

Pomoću umjetne inteligencije (AI) znanstvenici su otkrili novi antibiotik koji bi mogao biti učinkovit protiv smrtonosnih superbakterija, piše BBC.

Umjetna inteligencija je pomogla suziti tisuće potencijalnih kemikalija na samo šačicu njih koje se mogu testirati u laboratoriju. Pokazalo se da postoji eksperimentalni antibiotik nazvan abaucin, koji će prije upotrebe trebati daljnja ispitivanja.

Istraživači u Kanadi i SAD-u tvrde da umjetna inteligencija ima moć znatno ubrzati otkrivanje novih lijekova.

Antibiotici ubijaju bakterije, no već desetljećima nema novih lijekova, a bakterije je sve teže i teže suzbiti i postaju otporne na one antibiotike koji već postoje.

Procjenjuje se da godišnje više od milijun ljudi umre od infekcija bakterijama koje su otporne na antibiotike.

Istraživači su se fokusirali na jednu od najproblematičnijih vrsta bakterija, Acinetobacter baumannii, koja može inficirati rane i izazvati upalu pluća.

‘To je državni neprijatelj broj jedan’

Jedna je to od tri superbakterije koje je Svjetska zdravstvena organizacija prepoznala kao ‘kritičnu prijetnju‘. Često može izbjeći više antibiotika i velik je problem u bolnicama i staračkim domovima, a može preživjeti na površinama i medicinskoj opremi.

Dr Jonathan Stokes sa Sveučilišta McMaster opisao je tu bakteriju kao ‘državni neprijatelj broj jedan‘ jer je otporna na gotovo sve vrste antibiotika.

Kako bi pronašli novi antibiotik, istraživači su morali za to obučiti umjetnu inteligenciju. Uzeli su tisuće lijekova čija je točna kemijska struktura bila poznata i ručno ih testirali na navedenu bakteriju kako bi vidjeli koji od tih lijekova ju može usporiti ili ubiti.

Te su informacije unesene u AI kako bi on mogao znati kemijska svojstva lijekova koji bi mogli napasti tu problematičnu bakteriju. AI je tada pušten na popis od 6.680 spojeva čija je učinkovitost bila do tada nepoznata. Rezultati, objavljeni u časopisu Nature Chemical BIology, pokazali su da je umjetnoj inteligenciji trebalo samo sat i pol da suzi izbor.

Istraživači su testirali 240 lijekova u laboratoriju i pronašli devet potencijalnih antibiotika. Jedan od njih je bio iznimno moćan – abaucin.

‘AI može značajno ubrzati i proširiti našu potragu za novim antibioticima’

Dr. Stokes kaže da posao tek počinje. Sljedeći je korak usavršavanje lijeka u laboratoriju i potom provođenje kliničkih ispitivanja. Očekuje se da bi moglo potrajati do 2030. dok prvi antibiotici umjetne inteligencije budu mogli biti prepisani pacijentima.

– AI povećava stopu, a u savršenom svijetu smanjuje troškove, s kojima možemo otkriti ove nove klase antibiotika koje očajnički trebamo – rekao je dr. Stokes.

Zanimljivo je da ovaj eksperimentalni antibiotik nije imao učinka na druge vrste bakterija, a djeluje samo na A. baumannii.

– Ovo otkriće dodatno podupire pretpostavku da umjetna inteligencija može značajno ubrzati i proširiti našu potragu za novim antibioticima – rekao je profesor James Collins s Massachusetts Institute of Technology.

– Uzbuđen sam što ovaj rad pokazuje da možemo koristiti AI u borbi protiv problematičnih patogena kao što je A. baumannii – dodao je.

Mnogi antibiotici ubijaju bakterije bez razlike, a istraživači vjeruju da će preciznost abaucina otežati pojavu rezistencije na lijekove i dovesti do manje nuspojava, piše BBC.

Source: 24sata.hr

Dario Josipovic

Learn More →