Rimčev projekt od 179 mil. €: Sjedneš u robotaksi, mobitelom namjestiš muziku i odrediš cilj…

Ako pored sebe na ulicama Zagreba vidite neki neobičan automobil, recimo modificirani Renault Espace bez Renaultova loga, ali s oznakom “Autonomus driving – Rimac Automobili Research Vehicle”, e to vam je jedno od testnih vozila Mate Rimca za projekt autonomnih vozila, kojima ne upravlja vozač.

U originalu su ta testna vozila služila za razvoj Rimčeva projekta “Driver’s coach”, da vozače njegovih skupocjenih jurilica uči kako optimalno koristiti sofisticirane performanse njihovih električnih vozila, ali godine testiranja za autonomnu vožnju, logično je, vjerojatno će izvrsno poslužiti za projekt robotaksija kojeg u 45-postotnom iznosu očekivanih troškova u obliku potpore financirate i vi, odnosno država, uz blagoslov Europske komisije.

Vozilo ima osam kamera, šest radara, 12 senzora, superprecizni GPS… Kako navode u svojoj objavi RImac Automobili, prikuplja oko 6 TB podataka svakog sata na cesti. 

Foto: Screenshot/Rimac Automobili

– Projekt robotaksija bit će veći od svega što smo radili – najavio je još prije nekoliko godina Rimac i čini se da se njegova najava polako obistinjuje. No hoće li robotaksiji uistinu juriti Zagrebom do kraja 2024. kao što je bio najavio 2021.?

Tvrtka P3M (Project 3 Mobility LLC), koju su osnovali Mate Rimac, njegov direktor za strategiju u Rimac Automobilima Marko Pejković te glavni dizajner također Rimac Automobila Adriano Mudri, korisnik je potpore i razvija uslugu koja se temelji na potpuno autonomnom električnom vozilu, odnosno robotaksiju. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Jučer je Europska komisija odobrila 179 milijuna eura hrvatske državne pomoći za njihov razvoj projekta taksija bez vozača.

Prema videu kojeg su još 2018. službeno objavili Rimac Automobili, modificirani Renault ima vozača koji je već tad očito služio samo kao osiguranje ako nešto krene po zlu jer na snimci ne drži volan, ne upravlja njime. Do danas je projekt vjerojatno prilično odmaknuo.

Čini se kao da već tad auto vozi, odnosno da se volan okreće potpuno autonomno, bez pomoći šofera. Na mjestu suvozača je pak drugi Rimčev čovjek s kompjutorom. I Renault prilično uspješno krstari pored Zagrepčanke, pa kasnije kraj Pravnog fakulteta… 

Rimac: Ako ne uspijemo, vratit ćemo novac

‘Timeline’ za ‘launch’ robotaksija na stranici tvrtke P3M kaže da bi vozila na ulicama Zagreba trebala biti do kraja 2024., u Velikoj Britaniji do kraja 2025., kao i u Njemačkoj…

Na svojoj web stranici su predstavili i aplikaciju kojom se uz pomoć mobitela upravlja vozilom tako da korisnik odredi cilj, glazbu, temperaturu klime… Praktički namjesti sve i samo sjedne, a robotaksi ga vozi. 

Zagreb: Rimac ispred Esplanade Macronu predstavio Neveru i Bugatti

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

– Rollout očekujem 2024. godine, da će ti auti voziti po gradu, a imat ćemo i infrastrukturu do tada – rekao je 2021. u srpnju Rimac, kad su pogone “Rimac automobila” posjetili predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i premijer Andrej Plenković.

– Nemam garanciju, ako dobijemo novce i ne odradimo po pravilima – vratit ćemo. To će biti totalno autonomni auti. Nismo mi nikoga uvjeravali, nego su oni došli nama. Mi imamo kapacitet privući stotine milijuna eura investicija. Oni su došli kod nas, tražili projekt i mi smo ga imali. Naši investitori će uložiti milijune, samo dio toga će biti iz EU fondova – rekao je Rimac.

I to je točno, ako je ovih 179 milijuna eura 45 posto, onda je još više od toga prikupio Rimac s investitorima. Ako se projekt pokaže uspješnim i ostvari zaradu, korisnik će dio primljene pomoći vratiti državi.

Source: 24sata.hr

Dario Josipovic

Learn More →